Het overkomt iedereen weleens dat je schade toebrengt aan andermans spullen. Tijdens een huisfeestje stoot je onhandig iets om of je loopt ergens tegenaan in de winkel. Op zo’n moment is het fijn om verzekerd te zijn voor de aansprakelijkheid, Dan kan je namelijk naar de verzekeraar toe gaan voor hulp en de vergoedingen. De aansprakelijkheid geldt overal buitenshuis, en met een goede polis zijn ook je partner en de kinderen gedekt. Zo kan je er ook zeker van zijn als er bijvoorbeeld op school wat gebeurt dat je niet zelf voor alles hoeft op te draaien. De dekking werkt zowel in Nederland als in alle andere landen, dus het is ook enorm handig voor reizigers. Wat er precies gebeurt wanneer je aansprakelijk wordt gesteld leggen we in het artikel uit.
Wat gebeurt er bij een aansprakelijkheidsstelling?
Wanneer iemand denkt dat jij de schade hebt veroorzaakt gaan ze met jou in gesprek, in zo’n geval is het belangrijk om rustig te blijven want de emoties kunnen soms hoog oplopen bij de mensen die schade hebben geleden. Voor de verzekeraar is het belangrijk om te weten dat je niet met opzet heeft gehandeld, daarom is het cruciaal om zo snel mogelijk bewijs te verzamelen. Verzekeraars zoals Allianz Direct raden het daarom aan om de gegevens van de andere partij te verzamelen en foto’s te maken van de situatie op dat moment. Het kan ook helpen om dingen op te schrijven, zo heb je het gelijk op papier staan. Dit meldt je vervolgens bij de verzekeraar, zij hebben een duidelijk stappenplan wat je dan doorloopt. Het hebben van de verzekering zorgt ervoor dat zij samen het proces met jou kunnen doorlopen, zo heb je hulp bij elke stap.
Wat valt er allemaal onder de verzekering?
De aansprakelijkheidsverzekeringen zijn enorm uitgebreid, dit is fijn zodat je niet snel in de penarie komt. Handige dingen om te weten zijn bijvoorbeeld hoe het werkt tijdens een vriendendienst. Dan ben je namelijk tot 15 duizend euro verzekerd, bijvoorbeeld wanneer je iemand helpt met het tillen van een wasmachine en je hem laat vallen. Ook je huisdieren zijn meeverzekerd, dus als je hond schade aanricht, als hij bijvoorbeeld tegen een statief met een camera aanloopt, draai je ook niet zelf voor de kosten op. Als laatste valt ook schade die je woning veroorzaakt onder de polis, bijvoorbeeld als er een loszittende dakpan valt en een deuk maakt in een auto.