Westerkwartier – Wie met Kerst letterlijk en figuurlijk een groen cadeau wil geven dat generaties meegaat, kan op 13, 14, en 15 december één of meer gratis bomen en struiken ophalen. In het hele land zijn ophaallocaties te vinden. Het gaat om bomen die in november zijn uitgeschept op plekken waar ze niet konden of mochten uitgroeien. Deze TweedeKans bomen mogen groot worden bij de nieuwe adoptieouders die bomen komen halen.
Op 22 plekken gratis bomen op te halen
Op 22 plekken in Groningen, Flevoland, Noord Holland, Noord Brabant, Overijssel, Gelderland, Limburg, en Zuid Holland worden er gratis inheemse zaailingen uitgedeeld. De zaailingen zijn tussen de 50 en 200 cm groot, en worden aangeboden met kale wortel.
Op meerbomen.nu/uitdeeldagen staan alle ophaalplekken en waar men zich aan kan melden voor gratis bomen.
Ophaal locatie Westerkwartier
In de gemeente Westerkwartier kun je op zaterdag 14-12-2024 bomen ophalen aan in Boerakker aan De Jammer 1, 9359TE. Dit kan van 09:30 tot 12:00, alleen als je je vooraf aangemeld hebt. Aanmelden kan hier.
Meer Bomen Nu: 2 miljoen bomen verplant
Meer Bomen Nu is een landelijke burgerbeweging die zich inzet voor het planten van meer bomen. In elke provincie zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Deze worden in regionale bomenhubs opgeslagen. De bomen worden verzameld en verplant in de winter omdat ze dan in rust staan. Daarom vinden er elke winter 3 grote uitdeeldagen plaats, in december, februari en maart, om ervoor te zorgen dat de boompjes op tijd worden herplant. Het is nu het vijfde winterseizoen dat Meer Bomen Nu actief is. Er zijn al 2 miljoen bomen met deze werkwijze vergeven.
Tweedehands, tweedekans, circulair
Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en weggeven om elders te worden geplant. Zo maak je het natuurgebied mooier, want door deze boompjes weg te halen geef je de ruimte aan andere planten die er een betere kans hebben. De kansarme boompjes worden uitgeplant bij tal van boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer voortplanten en verspreiden, kunnen daarvan de kansarme zaailingen ook worden verplant. Zo worden er geen gezonde boompjes en struikjes meer gemaaid of versnipperd. “Circulaire” bomen dus. Er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.
Goed voor klimaat en biodiversiteit
Deze zaailingen van bomen en struiken hebben al 5-7 jaar CO2 opgeslagen. Dit zou verloren gaan wanneer ze worden versnipperd. Door ze te verplanten wordt dit behouden en kunnen ze doorgaan met CO2 opnemen. Dat is direct klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems, en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, in een mix van zowel bomen en struiken. Dit betekent dat de plantplekken een waardevolle bron zijn voor voedsel en als thuis voor tal van beestjes en dieren. Daarmee ondersteunen ze de Nederlandse biodiversiteit.