GGD waarschuwt voor teken

NEDERLAND – Het mooie en relatief warme weer van de laatste tijd heeft tot gevolg dat teken veel vroeger dan voorgaande jaren actief zijn. De Gemeentelijke Gezondheids Dienst (GGD) waarschuwt hiervoor. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.

Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk ze weg te halen.

Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes die van bloed leven. Ze komen in het hele land voor, in bos, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken pakken dieren of mensen en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober.

Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn lopen meer risico op tekenbeten. Net als mensen die veel buiten zijn in de natuur en kinderen die buitenspelen. Ieder jaar wordt er ongeveer 1 miljoen mensen door een teek gebeten. De meeste mensen worden daarna niet ziek.

Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Wanneer u wilt weten of u door een teek gebeten bent; hoe u dit kunt controleren en hoe ze zijn weg te halen dan kunt u uitgebreide informatie vinden op www.rivm.nl/tekenbeet.

   .
Back to top button