
Partnerbijdrage – Stel je voor: een ouder familielid wordt vergeetachtig, of iemand in je omgeving krijgt een hersenbloeding. Ineens kunnen ze niet meer zelfstandig beslissingen nemen over hun zorg, behandeling of welzijn. Het is een situatie die niemand graag meemaakt, maar die helaas wél voorkomt. Dan is het belangrijk dat er iemand is die opkomt voor hun belangen. Maar wie is dat, als je dat zelf niet (meer) kunt? In Noord-Nederland biedt mentorschap uitkomst, een wettelijke regeling die zorgt voor rust, duidelijkheid en vooral: menswaardige zorg.
Wat is mentorschap precies?
Mentorschap is een beschermingsmaatregel die door de rechter wordt toegekend aan mensen die niet meer goed in staat zijn om hun persoonlijke belangen te behartigen. Denk aan mensen met dementie, een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of psychiatrische problematiek. Een mentor neemt beslissingen over zorg en begeleiding – altijd in overleg met de betrokkene als dat nog mogelijk is, en altijd in diens belang.
Een mentor is er dus niet voor geldzaken, maar puur voor persoonlijke beslissingen. Dat onderscheidt mentorschap van bewindvoering of curatele.
Mentorschap in het Noorden is dan ook bedoeld voor kwetsbare mensen die gebaat zijn bij een betrouwbare, onafhankelijke stem in het overleg met artsen, zorginstellingen en andere hulpverleners.
Waarom mentorschap juist in Noord-Nederland zo belangrijk is
In dorpen en kleinere kernen in het Westerkwartier, zoals Leek, Zevenhuizen of Marum, zijn zorg en ondersteuning soms verder weg dan in stedelijke gebieden. Tegelijkertijd zien we een sterke vergrijzing en wonen familieleden vaak niet meer in de buurt. Daardoor is het niet altijd mogelijk of wenselijk dat een familielid de rol van mentor op zich neemt. Mentorschap via een professionele organisatie biedt dan uitkomst.
In Noord-Nederland is de behoefte aan betrouwbare ondersteuning groot. Mensen willen graag dat er iemand is die hun situatie écht kent, die afspraken nakomt en die met beide benen in de regio staat. Een mentor vormt in die gevallen een belangrijke steunpilaar: dichtbij, betrokken en professioneel.
Wat doet een mentor precies?
Een mentor overlegt met behandelaars en zorgverleners, houdt in de gaten of de afgesproken zorg ook echt geleverd wordt, en grijpt in als dat niet het geval is. Daarbij staat het belang van de cliënt altijd voorop. De mentor vertegenwoordigt iemand die zelf niet (meer) goed kan aangeven wat hij of zij wil, maar doet dat wel met respect voor de persoonlijke wensen en situatie.
Soms lopen belangen binnen families uiteen. Een mentor kan dan als onafhankelijke derde de rust bewaren en objectieve keuzes maken. Ook bewaakt een mentor de continuïteit, juist als mantelzorgers overbelast raken of wegvallen.
Kortom: een mentor zorgt ervoor dat niemand tussen wal en schip raakt.
Wanneer en hoe regel je mentorschap?
Mentorschap wordt aangevraagd via de kantonrechter. Je kunt een familielid voorstellen als mentor, maar in steeds meer gevallen wordt er gekozen voor een professionele mentor. Zeker wanneer er sprake is van complexe zorgsituaties, familieconflicten of wanneer er geen geschikte naasten zijn.
Een professionele mentor werkt volgens duidelijke regels, wordt jaarlijks gecontroleerd en is verplicht om verslag uit te brengen aan de rechtbank. Dat biedt zekerheid, rust en overzicht voor alle betrokkenen.
Kompas Mentorschap: betrokken ondersteuning in het Noorden
Een organisatie die zich hier dagelijks voor inzet is Kompas Mentorschap. Vanuit hun regionale aanpak bieden zij mentorschap aan onder andere in het Westerkwartier, Groningen, Drenthe en Friesland. Kompas werkt met betrokken en goed opgeleide mentoren, die cliënten persoonlijk kennen en regelmatig op bezoek gaan.
Hun kracht zit in de menselijke benadering: elke cliënt telt. Geen anonieme papieren afhandeling, maar écht contact – afgestemd op de situatie van de persoon in kwestie. Kompas zorgt voor duidelijkheid, veiligheid en vertrouwen in een periode die vaak gekenmerkt wordt door onzekerheid.
Wees voorbereid op morgen
Mentorschap is geen onderwerp waar je dagelijks bij stilstaat, totdat het ineens nodig is. Of je nu een mantelzorger bent, een betrokken buur of gewoon iemand die vooruit wil denken: het is goed om te weten dat er in Noord-Nederland betrouwbare ondersteuning bestaat. Zo voorkom je moeilijke discussies, onduidelijkheid of zelfs stilgevallen zorg. Want als je het zelf niet meer kunt, wil je toch dat iemand anders met zorg en aandacht voor jou beslist?