Na droogte kans op gladheid door buien

Landelijk – Voor het eerst in meer dan een maand tijd zijn er zondag enkele buien op komst. De buien geven lokaal wat verlichting van de droogte, maar kunnen op de wegen tijdelijke gladheid veroorzaken. Juist de eerste regen op het wegdek kan mengen met vuil en een gladde laag vormen.

Nadat we een recorddroge periode van 34 dagen noteerden in De Bilt, zijn er nu toch echt buien op komst aldus Weeronline.nl. Vandaag blijft het nog droog, maar zondag neemt in de middag en in de avond vanuit het zuiden de kans op enkele buien toe. De buien zijn heel lokaal, dus het zal lang niet overal regenen. Of deze buien ook De Bilt aandoen is ook afwachten.

Gladheid door regen
Voor weggebruikers wordt het tijdens de eerste regen even oppassen, want er kan gladheid ontstaan op de wegen. Doordat de regen mengt met vuilresten op de weg, kan een slijmerige laag ontstaan op het wegdek. Die vuilresten bestaan uit stukjes rubber, olie of andere stofdeeltjes. Vanwege het lokale karakter van de buien zal niet elke plaats in Nederland te maken krijgen met de gladheid, maar daardoor kan het extra verraderlijk zijn wanneer iemand toch in zo’n bui terechtkomt.

Het meest gevaarlijk is de eerste lichte regen die op het wegdek valt. Zodra het hard begint te regenen, spoelt de gladde laag al snel weg.

Regen- of onweersbuien
Ook de rest van de week is er kans op een enkele regen- of onweersbui, maar er zijn ook genoeg droge momenten. Valt er een bui op plaatsen waar het tot dan toe nog niet heeft geregend, dan kan er nog steeds gladheid optreden.

   
Back to top button