Dusseldorp wil 300.000 euro van gemeente Leek voor afvoeren van puin

LEEK – De directie van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek in Midwolde voelt zich zwaar gedupeerd door het besluit van de gemeente Leek om geen tijdelijke gedoogvergunning toe te staan.

Sinds november vorig jaar vinden geen breekactiviteiten meer plaats op deze bedrijfslocatie in Midwolde. Op het terrein lag tot voor kort nog een restpartij van zo’n 30.000 ton beton. Dusseldorp vroeg toestemming dit puin te mogen breken.

Aanvankelijk wilde de gemeente Leek hieraan medewerking verlenen. Na overleg met de omwonenden trok Leek haar medewerking in en zag Dusseldorp zich genoodzaakt naar de rechter te stappen om de vergunning in kort geding af te dwingen.

Ongebroken puin
De eerder door de provincie verstrekte milieuvergunning voor de sloopactiviteiten in Midwolde werd eind 2015 na bezwaren van de buurt door de Raad van State vernietigd. Reden voor de rechter in Groningen om een stokje voor de gedoogvergunning te steken. Hierdoor mag de resterende hoeveelheid puin op het terrein niet gebroken worden.

Omdat de gemeente Leek het bedrijf dwingt per 1 augustus de restpartij puin zoveel mogelijk te verwijderen, rijden nu dagelijks vrachtauto’s af en aan om het ongebroken puin af te voeren. Bestuurder Herman Reinten van Dusseldorp raamt de extra kosten die hiermee gemoeid zijn op 300.000 euro. Hij wil deze kosten verhalen op de gemeente.

Banen
Reinten vindt het kwalijk dat Leek haar oren laat hangen naar bezwaarde buurtbewoners. ,,Dusseldorp zit in de top vijf van sloopbedrijven in ons land. Dankzij nieuwe technieken oefenen wij overal in Noord-Nederland sloop- en recycle-activiteiten uit zonder dat dit tot overlast leidt bij buurtbewoners in Midwolde. Onze intentie is hiermee door te gaan. Alleen de kantoor- en parkeerfunctie van materieel blijven overeind in Midwolde. Nog altijd verdienen zo’n 35 mensen bij Dusseldorp in Midwolde hun boterham. Deze banen zet Leek op het spel door het belang van de buurt te laten prevaleren boven ons bedrijfsbelang en door te weigeren in drie weken tijd af te rekenen met een laatste erfenis uit het bedrijfsverleden.’’

Lawaai
Reinten is ook teleurgesteld in de omwonenden. ,,Als nieuwe eigenaar zijn we in maart nog in gesprek gegaan met de buurt om onze situatie uit te leggen. Directe buren zeggen nooit enige enkele overlast te hebben ondervonden. Juist de mensen die verder weg wonen, zitten ons dwars. De wijze waarop zij lawaai maakten tijdens de rechtszitting stoorde mij.’’

Ook voor de gemeente Leek heeft Reinten geen goed woord over. ,,Tot eind jaren negentig concentreerden de sloopactiviteiten van het voormalige bedrijf Jager zich elders in Midwolde. Op aanwijzing van de gemeente zijn de kernactiviteiten indertijd verplaatst naar de huidige plek. Dat we de verantwoordelijke wethouder over het breken van de restpartij puin nu niet eens te spreken krijgen, is toch schandelijk?’’

Bron: DVHN
Foto: Google Maps

   
Back to top button