Geen zwarte pieten op GBS De Springplank dit jaar

LEEK – Op de gereformeerde basisschool GBS De Springplank van scholengemeenschap NoorderBasis zullen dit jaar geen zwarte pieten meer te zien zijn.

Eigen keus
NoorderBasis laat scholen kiezen wat voor pieten dit jaar moeten komen. De vestigingen kunnen kiezen tussen een regenboogpiet, roetveeg- of schoorsteenpiet, stroopwafelpiet en een witte piet.

Uit een rondgang van RTV Noord bleek maandag dat de meeste gemeentes vasthouden aan de traditionele Zwarte Piet. De meeste gemeentes hadden eerder al afscheid genomen van attributen als gouden oorbellen. Ook zetten ze lippen minder rood aan.

Advies opvolgen van Kinderombudsman
NoorderBasis wil hiermee het advies opvolgen van Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Die schreef eerder in een rapport dat het figuur Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en dus in strijd is met het Kinderrechtenverdrag.

‘Je wordt het niet altijd eens’
Het besluit is vorige week via een nieuwsbrief naar de ouders gestuurd. Volgens de directeur is niet iedereen het ermee eens: ‘De ene helft van de ouders vindt het jammer, de andere helft heeft er geen problemen mee. Ouders hebben er wel begrip voor als ik uitleg waarom we ervoor hebben gekozen. Je wordt het niet altijd eens, maar dat hoeft ook niet.’

 

   
Back to top button