Fair trade week bij de Wereldwinkel in Leek

LEEK – Op 7 oktober jl. was er door Wereldwinkel Leek in het kader van de chocolade van Tony’s Chocolonely een avond in de Balkhoeve georganiseerd, waar veel bezoekers op af kwamen.

Zij kwamen luisteren naar een presentatie van Arjen Boekhold, die ketenregisseur is bij dit chocoladebedrijf. Dankzij ‘slaafvrije chocolatier’ Arjen Boekhold heeft Tony’s Chocolonely’s ideële chocoladereep zijn weg gevonden van de speciaalzaak naar het brede chocolade-liefhebbende publiek. Hij is inmiddels een van de grootsten van Nederland. Met de vercommercialisering van Tony’s timmert Boekhold aan de weg om de choco-industrie over de hele linie bijsmaakvrij te krijgen.

De 36-jarige Arjen Boekhold voert sinds drie en een half jaar de regie over de chocoladeketen. Elke scene, van boon tot reep, moet kloppen. Zijn doel – hij noemt het zijn routekaart – is drieledig: bewustzijn creëren over euvels in de chocoladewereld, het goede voorbeeld geven door zelf ‘impactvolle chocola’ te maken, en anderen inspireren om datzelfde te gaan doen: olievlekwerking veroorzaken, dominosteentjes omtikken.  Het verhaal van de chocolademakers begon tien jaar geleden. In het programma De Keuringsdienst van Waarde onderzocht programmamaker Teun van de Keuken de chocoladewereld. Wat bleek: de hele cacao-industrie was doorspekt met uitbuiting en kinderarbeid. Dus besloot Van de Keuken voor de gelegenheid zijn eigen, ‘slaafvrije reep’ te produceren. Die doopte hij Tony’s (Teuns) Chocolonely. In de industrie stond hij immers eenzaam met zijn credo van slaafvrij.

Nu, 10 jaar later, is Tony’s Chocolonely de twee-na-grootste chocolademaker van Nederland. Ze hebben inmiddels hun eigen stichting, de Chocolonely Foundation, ter ondersteuning van de gemeenschap rondom de cacaoboeren. En dit jaar maakt Tony’s zijn internationaal debuut: ook Amerikanen kunnen binnenkort de felgekleurde wikkels in hun winkelmandjes stoppen. Boekhold werkt in regio’s waar ook de chocoladegiganten voet aan de grond hebben. Van de totale cacaoproductie komt 60 procent uit West-Afrika. Het gebied, volgens Boekhold, met ‘de meeste uitdagingen’: gebrekkige infrastructuur, slecht functionerende overheden. En natuurlijk grote armoede, wat gedwongen arbeid in de hand werkt. Tony’s, is de gedachte, kan een dergelijke misstand alleen veranderen door zelf toe te treden tot dit chocolade-epicentrum.

In Wereldwinkel Leek zijn de repen van Tony Chocolonely volop verkrijgbaar. Ook de limited editions, die alleen bij Wereldwinkels verkrijgbaar zijn. Voor Sinterklaas zijn er al weer letterrepen te krijgen. In het kader van de Fair Trade week zijn er verschillende aanbiedingen zoals chocolade ontbijtproducten van Fair Trade, honing en kaneelkoeken. Alleen in de fair trade week van 24 oktober t/m 1 november zijn deze aanbiedingen verkrijgbaar. Bovendien is er iedere dag in deze week een product proeven of een verassing ontvangen in Wereldwinkel Leek, Tolberterstraat 16/1. www.wereldwinkelleek.nl.

   
Back to top button