Jeugdzorg behoefte in Westerkwartier neemt toe ; “CBS; In 2023 zijn er bijna 2.000 kinderen geholpen”

Westerkwartier – In Nederland hebben we al meer dan 125 jaar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) . Het CBS verzamelt gegevens van personen, bedrijven en instellingen. Deze gegevensverzameling wordt verwerkt tot statistieken. Zo houdt het CBS  ook bij hoeveel kinderen en jongeren er in Nederland Jeugdzorg hebben ontvangen.

Jeugdzorg cijfers CBS: In Westerkwartier 2.000 jongeren met Jeugdzorg in 2022.
Volgens het CBS kregen in onze gemeente in 2022 1.960 kinderen door de gemeente betaalde jeugdzorg. In 2023 is dit verder gestegen naar 1.995.  Hiervan waren 135 kinderen in de leeftijd van 0-4 jr en 990 kinderen van 4-12 jaar. De rest had de leeftijd tussen 12-18 jaar. In 2022 bedroeg de gemeentelijke  bijdrage voor jeugdhulp bijna 21 miljoen euro. De financiële cijfers over 2023 zijn nog niet bekend.

Deskundige Jeugdzorg Prof. G.H.P. van der Helm: Stop met de ieder-voor-zich-mentaliteit . Bevorder onderlinge saamhorigheid.

Peer van der Helm is lector Jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden en bijzonder hoogleraar Onderwijs en Zorg aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Helm is o.a. bekend van zijn geuite klacht dat veel geboden professionele hulp bij kinderen met complexe problemen te vaak niet helpen.  Hij pleit binnen de Jeugdzorg voor het belang van inzet door ervaringsdeskundigen en eigen familie/kennissen. Ook de inzet van een hulphond kan  volgens hem voor verbondenheid zorgen en zo complexe problemen  doorbreken.

De focus moet volgens hem liggen op het bevorderen van een saamhorigheidsgevoel  met familie en vrienden/kennissen. Hier ziet hij ook een belangrijke taak voor het onderwijs. Volgens van der Helm is de school bij uitstek de  plek om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheidsgevoelens en de gevaren van sociale media.

Gevaar Online Roddelkanalen zoals GOSSIP GIRL op TikTok en Snapchat. De digitale jongerencultuur is onbarmhartig.

Het begint met een anoniem TikTok-account dat zichzelf uitroept tot ‘Gossip Girl’ voor een bepaalde school of regio. Deze ‘Gossip Girl’ verzamelt roddels en geruchten over leerlingen en verspreidt deze vervolgens via privéberichten . Dit kunnen ook fake berichten en foto’s over leerlingen en leraren zijn. Na TikTok lijkt deze trend nu ook over te waaien naar Snapchat.

Negatief commentaar op sociale media is populair en zorgt voor veel hits en likes. Tegelijkertijd draagt het echter bij aan een toenemend gevoel van onveiligheid. Vooral kwetsbare jongeren lijden daaronder. Het is van groot belang dat ouders dit ongewenste gedrag op sociale media bespreekbaar maken met hun kinderen. Alles wat de jongeren meemaken op Tik Tok en andere sociale media leent zich bovendien goed voor een open dialoog op school .

Ouders en school wees alert op Gossip girl accounts
Volgens Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media is het belangrijk dat scholen en ouders deze trend zeer serieus nemen. “Roddels verspreiden is strafbaar, want je brengt iemand in diskrediet”, vervolgt Pardoen. “Als leerlingen bijvoorbeeld seksueel getinte foto’s verspreiden, kunnen ze een zedenaantekening krijgen op hun strafblad. Die aantekening geldt ook voor minderjarigen voor de rest van je leven. Dan krijg je dus ook nooit een Verklaring Omtrent Gedrag.”

Als ouders merken dat hun kind wordt genoemd op deze accounts  is het goed om contact op te nemen met de mentor van de kinderen of de directie van school. Scholen kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen en staan in nauw contact met de politie die hier actie op kan ondernemen.

Soms gaan dingen goed en soms niet, dat hoort bij het leven en het leren omgaan met tegenslagen
Prof. van der Helm is ook van mening dat ouders soms te snel een beroep doen op professionele Jeugdzorg. Dit vanuit te hoge verwachtingen. Hij vertelt: “Het leven gaat ook bij jongeren met ups en downs. Rond het eind van de basisschoolleeftijd voltrekken zich grote veranderingen. De eisen die aan kinderen worden gesteld nemen toe, zeker als het gaat om school en competitie tussen jongeren.  Soms gaan dingen goed en soms niet, dat hoort bij het gewone leven en het leren omgaan met tegenslagen.”

Landelijke Hervormingsagenda Jeugd
Omdat de groeiende vraag naar jeugdhulp een landelijk probleem is komt het Rijk met  een Hervormingsplan. Deze Hervormingsagenda heeft als doel knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken. Een ander doel is het jeugdzorgstelsel financieel houdbaar te maken voor de toekomst.  Dat er volgens het Rijk wat moet gebeuren  blijkt wel uit de volgende trends:

  1. In het jaar 2000 maakte 1 op de 27 jeugdigen onder de 18 jaar gebruik van jeugdzorg. Dat steeg al snel naar 1 op de 10 in 2015 en 1 op de 7,5 op dit moment.
  2. De uitgaven van de jeugdzorg zijn flink gestegen  In 2019 werd er al circa €1,9 miljard meer uitgegeven dan in 2015.

Discussie speelt ook in de stad Groningen.
Net als in het Westerkwartier kampt ook de stad Groningen met een grote vraag naar specialistische jeugdzorgOm te voorkomen dat het onbetaalbaar wordt hebben ze de hulp anders ingericht. Gezinnen die jeugdhulp nodig hebben, komen eerst bij een WIJ-team, ook als ze tot dan toe specialistische jeugdhulp kregen van een andere zorgaanbieder. De hulp die eerder door meer dan 110 zorgaanbieders werd verleend, is nu belegd bij één organisatie: WIJ Groningen.

Vragen van het CDA Westerkwartier en VZ Westerkwartier
Ook in de gemeente Westerkwartier is er politieke aandacht voor de aanpak van de groeiende vraag naar Jeugdzorg.  Zowel het CDA als VZ hebben erover vragen aan het college gesteld. VZ Westerkwartier geeft aan zich zorgen te maken over de maar doorstijgende hulpvraag en bijkomende kosten voor de gemeente. Het CDA benoemt met name hun zorg over de rechten van de ouders bij een aanpak zoals in Groningen.

Vragen CDA : Document Westerkwartier – SV CDA Rechten van kinderen en ouders verzorgers bij aanvragen jeugdhulp – iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

Vragen VZ : Document Westerkwartier – SV VZWK Zorg over groeiende vraag naar jeugdzorg – iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

   
Back to top button