Leekster schakers beginnen competitie met nederlaag

LEEK/GRONINGEN – Het eerste team van de schaakclub Leek e.o. heeft haar eerste competitiewedstrijd met 6 – 2 verloren tegen Staunton uit de stad Groningen.

Staunton is één van de drie teams in de Promotieklasse met een gemiddelde rating van boven de 1800; de andere zeven teams hebben een rating van in de 1700. De nederlaag kwam dus niet geheel onverwacht, maar desondanks boden de Leeksters goed tegenstand. Op zeven van de acht borden was na bijna drie uur schaken nog geen beslissing gevallen. JanArie Stokhorst verloor door een combinatie een stuk, en gaf op. Pieter Doller kwam tegen de sterkste speler van Staunton gedrukt te staan en verloor kansloos. Teije Smedinga verloor doordat zijn tegenstander een pion kon laten promoveren.

Issa Albadeen kreeg te maken met een ondertalsituatie in pionnen en moest uiteindelijk opgeven. Frans Huisman kwam na een matig begin sterk terug, maar liet remise liggen door voor de winst te gaan en verloor het eindspel met een pion minder. Clubkampioen Martien Veldman had ondertussen een pluspion vakkundig omgezet in de enige winstpartij voor Leek. Henry Arriola zorgde voor een half punt voor Leek door in een gelijkwaardige partij remise overeen te komen. Kopman Sander Westerlaan probeerde alles om in een ingewikkeld eindspel de winst te forceren, maar moest genoegen nemen met remise.

Bij de interne competitie van de schaakclub Leek doen de junioren het erg goed. Adrian Kuiper leidt na drie ronden met een 100% score, en Johnny Albadeen staat tweede op de ranglijst. De oudere jeugd van de schaakclub Leek is sowieso goed bezig, want bij het Stappenkampioenschap van de NOSBO wonnen zowel Tetske Hofstra, Remmelt Hofstra als Tobias van Essen een beker. Bij het weekendtoernooi in Assen wisten Tijmen en Tetske Hofstra hun poule te winnen, terwijl Remmelt tweede in zijn poule werd.

   
Back to top button