Eerste vluchtelingen opvanglocaties in het Westerkwartier worden toegewezen en voorbereid

Westerkwartier – Vrijdag heeft het college van burgemeester en wethouders de inwoners van Sebaldeburen geïnformeerd over de inzet van de voormalige basisschool De Aquarel als één van de locaties voor de eerste noodopvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne.

Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. En op verschillende plekken in ons land komen al Oekraïense vluchtelingen aan. Het Rijk heeft een beroep op de gemeente Westerkwartier gedaan om ook te zoeken naar opvangplekken. De Aquarel in Sebaldeburen is één van die mogelijke locaties. De noodzakelijke voorzieningen worden daar nu voor geregeld. Dit gebeurt in nauw overleg met Sebaldeburen.net in functie als Dorpsbelangen en beheerder van het pand.

De Aquarel is zeer geschikt omdat de locatie redelijk eenvoudig en snel kan worden ingericht als eerste noodopvang. Bovendien kunnen het nabijgelegen dorpshuis en het Irenegebouw een mooie aanvulling zijn. Ook de sterke gemeenschapszin in Sebaldeburen is een reden om de noodopvang in Sebaldeburen te realiseren.

Wanneer en hoeveel vluchtelingen
Wanneer de eerste vluchtelingen komen en hoeveel dit er zijn is nog niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk komen er vooral vrouwen en kinderen naar de eerste noodopvanglocaties. Ook is nog niet bekend hoe lang deze mensen bij ons blijven.

Praktische zaken en vragen
De nood is hoog onder Oekraïense vluchtelingen en daarom wil de gemeente snel handelen. De belangrijkste praktische zaken worden nu geregeld, veel andere zaken zijn ook nog niet duidelijk.

Heeft u een vraag, mail de gemeente dan gerust via [email protected] of bel telefoonnummer 14 0594.

   
Back to top button