Wissel je trekkercertificaat voor 1 juli om voor een rijbewijs

LEEK – Bent u in het bezit van een trekkercertificaat én heeft u geen rijbewijs voor de auto? Zorg er dan voor dat u vóór 1 juli 2016 uw trekkercertificaat laat omwisselen voor een rijbewijs.

Heb je een geldig autorijbewijs met afgiftedatum van voor 1 juli 2015 en minimaal 18 jaar? Dan krijg je tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2025 het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van je rijbewijs.

Wat te doen?

  • Ga naar het gemeentehuis om een ‘eigen verklaring’ op te halen of vraag het digitaal aan. Het ingevulde en ondertekende formulier kan je sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
  • Vul het formulier in van de RDW (via website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Het ingevulde en ondertekende formulier stuur je samen met het originele trekkercertificaat én een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar de RDW.

Wanneer je een positieve beoordeling van de RDW en het CBR per post hebt ontvangen, kan je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je krijgt dan een rijbewijs met alleen de categorie T erop.

Wissel op tijd om

De aanvraag voor een categorie T op het rijbewijs moet voor 1 juli 2016 ingediend zijn bij de gemeente. Het is anders niet meer mogelijk om jouw trekkercertificaat om te wisselen. De RDW raadt jou aan om op tijd de omwisseling aan te vragen. Mocht je toch te laat zijn, dan is opnieuw een theorie- en praktijexamen te doen voor de trekker, de enige manier om alsnog een rijbewijs voor categorie T te krijgen. Meer informatie hierover vindt je opde website van het CBR.

Archieffoto

   
Back to top button