
Marum – “Eindelijk! Iemand heeft gedaan wat we allemaal al lang willen. De spandoeken van de protestboer langs de A7 zijn vernield.” Dit bericht met daarbij een foto ontvingen we vanmorgen al vroeg via onze tiplijn. Hierop zijn we zelf een kijkje gaan nemen en inderdaad, een aantal spandoeken in het weiland van deze protestboer zijn kapotgesneden waardoor ze niet meer (volledig) leesbaar zijn.
Wie, wat en waarom deze spandoeken vernield zijn is bij ons niet bekend. We hebben daarom contact gezocht met de boer maar nog voordat we de vragen konden stellen werd de verbinding helaas verbroken.

Al lange tijd
De weilanden langs de A7 tussen Marum en Drachten staan al zo’n 3 jaar vol met omgekeerde Nederlandse vlaggen en spandoeken over rechtszaken tegen Rutte, Koopmans en de Nederlandse staat. Met daaronder een doorverwijzing naar de website van ‘Stichting Recht Oprecht‘.
Op die site is te lezen; ‘De stichting Recht Oprecht is in het leven geroepen om mogelijk te maken dat zaken van groot maatschappelijk belang aan de rechter kunnen worden voorgelegd. De eerste zaak die de stichting faciliteert, is een gerechtelijke procedure voor de rechtbank te Leeuwarden, waarbij 7 eisers met Covid-19 vaccinatieschade 17 gedaagden waaronder de Staat der Nederlanden, Mark Rutte, Bill Gates en Albert Bourla, civielrechtelijk aanspreken voor hun schade.’
In september 2023 kwam deze protestactie van boer Freddy van der Heide ook al in het nieuws toen de vlaggen en spandoeken plots deels verdwenen waren. Toen werd gezegd; ‘Er komen nieuwe terug’.
Burgemeester verzocht vlaggen correct op te hangen
In mei 2024 riep burgemeester Ard van der Tuuk nog op om de vlaggen correct op te hangen of te verwijderen vanwege de herdenking van de oorlog slachtoffers tijdens dodenherdenking. Dit verzoek is destijds door deze boer genegeerd. Dat deed de burgemeester verdriet. Toch stond hij machteloos zei hij tegenover RTV Noord; “We hebben het hier over de vrijheid van meningsuiting. Juist ook dat is bevochten in de Tweede Wereldoorlog. Komt bij dat het om vlaggen op eigen grond gaat. Zolang de veiligheid niet in het geding is, kan ik daar als burgemeester niet op ingrijpen.”

Omgekeerde vlaggen
In Nederland is het sinds de onrust over het stikstofbeleid een bekend gezicht geworden: vlaggen die in omgekeerde positie hangen, als een teken van protest tegen het stikstofbeleid. Deze symbolische daad vindt zijn oorsprong in een traditie die teruggaat tot de zestiende eeuw. Toen gebruikten schepen op zee de omgekeerde vlag als noodsignaal, een teken dat ze in gevaar verkeerden en hulp nodig hadden. Vandaag de dag wordt dit gebaar op het land gebruikt om een andere vorm van dreiging aan te duiden: de zorg om het milieu en de gevolgen van stikstofbeleid.