Geslaagde opening expositie Shalom & Moi

LEEK – De expositie Shalom & Moi is op donderdag 3 september officieel geopend door Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. Het was een bijzondere middag mede door de drie sprekers en de grote opkomst van de genodigden.

Burgemeester Berend Hoekstra nam als eerste het woord, vervolgens presenteerde Herman Oosterman als initiator van de Wandeling Leek – Westerbork het eerste boekje van deze wandeling. Tot slot nam Ronald Leopold het woord en zijn ontroerende toespraak maakte grote indruk op het publiek. 

Ronald Leopold en burgemeester Berend Hoekstra openden vervolgens samen de deuren van de expositie voor de eerste bezoekers. De reacties van de genodigden waren lovend, men was zeer positief over de expositie die in woord en beeld het Joodse leven in de regio laat zien. Er was ruimte voor zowel een lach als een traan. Zo werd een Joods echtpaar lachend op de foto gezet onder de chuppa, vlak naast de tentoongestelde foto van hun trouwdag in 1972. Bij het overzicht van alle Joodse inwoners van het Westerkwartier en Noordenveld die de oorlog niet hebben overleefd, was de stemming weer heel anders. De foto van Rika Oudgenoeg die niet ouder dan 2 jaar is geworden en het verhaal van Mozes Cohen die zelfs op 86 jarige leeftijd niet de kans kreeg om in zijn eigen huis te sterven maken grote indruk.

De tentoonstelling Shalom & Moi is voor het publiek geopend van 3 september t/m 1 november van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

   
Back to top button