LEEK – Op zaterdag 7 januari 14.00 uur vindt er een exclusieve rondleiding  plaats door Jacob Graansma, eigenaar van de ruim 100 kerstgroepen en objecten die in museum Nienoord tentoongesteld staan.

In de expositie worden stukken getoond uit de periode 1880-1980, waarbij de nadruk ligt op kerstgroepen uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Italië.

Bijzonder is hoe deze expositie met als thema Op weg naar het begin is geïntegreerd in de tentoonstelling Bestemming bereikt van het Rijtuigmuseum.

Kerstgroepen staan sinds eeuwen symbool voor het oorspronkelijk, reine, het basale, de eenvoud, de familie en de verwondering over het ontstaan van het (nieuwe) leven. Ze zijn tekenen van de zoektocht naar de oorsprong en doel van het leven. Ze symboliseren ook rituelen, traditie en continuïteit. Van volkskunst tot kunstobject, van individueel vakwerk tot massaproduct. De collectie toont al deze variëteiten.

Tijdens deze zoektocht wordt uiteindelijk de bestemming bereikt. Bestemming bereikt  gaat over de geschiedenis van het reizen in de 18e, 19e, en begin 20e eeuw. De historie wordt prachtig verbeeld en achter ieder voorwerp, maar ook in ieder mens, schuilt een verhaal. Vele verhalen vormen samen het spannende verleden van een collectie, traditie of erfgoed.

Jacob Graansma laat u de waarde van het verhaal, als het over het verleden gaat, herontdekken. Hij vertelt op  boeiende wijze over zijn privé collectie, de achterliggende verhalen en herkomst van enkele unieke kerstgroepen.

Wilt u daarbij zijn? Meld u aan via  [email protected] en geef aan op welke dag u komt. Entree € 6,00 inclusief ontvangst met koffie/thee en iets lekkers. Museumkaart is ook geldig!

Openingstijden publiek:

Tijdens de kerstvakantie op 27 t/m 30 december en 3 t/m 8 januari van 11.00-17.00 uur. Gesloten op 25, 26 en 31 december en op 1 en 2 januari.