“Samen veilig op weg met landbouwverkeer” bij Agrarische manifestatie Leek

LEEK – De Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) is op zaterdag 2 mei 2015 aanwezig op de Agrarische manifestatie ‘Boer en bedrijf’ in Leek met een grote trekker met aanhanger van 12 meter lang en 3-3,5 meter breed. Gedurende de dag kan het publiek dat langs de stand komt een kleine quiz invullen en de dode hoek van de trekker intekenen. Hiermee kunnen de mensen een prijs winnen. Om de dode hoek in te vullen mogen de mensen in de cabine van de trekker zitten en om de trekker heenlopen. Ook is er een informatiefolder beschikbaar.

Verkeersonveiligheid

In plaatsen waar een loonbedrijf of een ander agrarisch bedrijf is gevestigd, hebben de bewoners vaak een gevoel van verkeersonveiligheid als ze in hun dorp, maar ook op plattelandswegen met relatieve smalle wegen, geconfronteerd worden met een bijna rijbaanvullend landbouwvoertuig, zoals een tractor met een giertank of dumper als aanhanger. Bestuurders van landbouwvoertuigen delen de wegen met andere verkeersdeelnemers. Jaarlijks gebeuren er vele ongelukken met landbouwverkeer, waarvan de slachtoffers bijna altijd de andere weggebruikers zijn. Over en weer is er sprake van onbegrip en heeft men de neiging de andere partij verwijten te maken over hun verkeersgedrag.

Meer begrip

Om de overige weggebruikers in contact te brengen met landbouwverkeer en hun bestuurders organiseert de SBV in samenwerking met de gemeente het project “Samen veilig op weg met landbouwverkeer”. Op deze manier trachten zij meer wederzijds begrip bij alle weggebruikers te kweken voor landbouwverkeer, de gevaren daarvan en met name de dode hoek. 

Maak kennis met Boer en bedrijf

De Agrarische natuurverenigingen Boer&Natuur en de Eendracht en LTO Noord willen u graag kennis laten maken met het moderne boerenleven tijdens de agrarische manifestatie: Boer en bedrijf. Een tiental loonbedrijven stellen hun landbouwmachines ten toon. De bedrijven vertellen u graag waarvoor de machines dienen en wat ze allemaal kunnen. Daarnaast kunt u kennis nemen van de activiteiten van Staatsbosbeheer, Groninger Landschap en Landschapsbeheer Groningen als het gaat om agrarisch natuurbeheer. Om 11 uur start een demonstratie schapen drijven. Voor kinderen zijn er spelletjes verzorgd door de stichting Runderland. Ook kunnen ze een (kunst)koe melken en leuke prijsjes winnen. Naast de opgestelde machines zijn er diverse informatiestands. De manifestatie duurt tot 16 uur en is gratis te bezoeken dankzij een bijdrage van het Ondernemersfonds van Leek.

De actie “Samen veilig op weg met landbouwverkeer” tijdens de Agrarische manifestatie Leek vindt plaats op vrijdag 2 mei tussen 11.00 en 16.00 uur op het Evenemententerrein aan de Tolberterstraat in Leek (nabij de rotonde, tegenover de Rabobank).

   
Back to top button