Burgernet ingezet na vele meldingen over bankpasfraude vanuit Tolbert en Marum

Tolbert/Marum – Politie eenheid Westerkwartier krijgt de laatste dagen veel meldingen vanuit Tolbert en Marum over bankpasfraude. Burgers worden gebeld door, zogenaamd, hun bank. Er wordt dan verteld dat er een probleem is met hun rekening en dat de bankpas opgehaald wordt door een medewerker van de bank. Via Burgernet worden inwoners in deze regio gewaarschuwd om voorbereid te zijn als men gebeld wordt.

Dit is de afgelopen week meerdere keren gebeurd in Tolbert en Marum en hierbij zijn diverse bankpassen en ook geld buit gemaakt. De politie waarschuwt; WERK HIER NOOIT AAN MEE! WORDT U GEBELD DOOR UW BANK: GEEF GEEN VERDERE INFORMATIE EN HANG OP.

Voor meer informatie: www.fraudehelpdesk.nl https://www.politie.nl/onderwerpen/senioren-en-veiligheid.html

Wat is bank-aan-huis-oplichting?
• Een oplichter belt u en doet zich voor als iemand van uw bank. Het telefoonnummer waarmee de oplichter u belt, kan het echte nummer van uw bank zijn, maar is het niet. Dit wordt spoofing/ bankhelpdeskfraude genoemd. De nep-bankmedewerker maakt u eerst bang met een smoes door bijvoorbeeld te zeggen dat er een verdachte grote betaling vanaf uw bankrekening is gedaan, dat uw computer niet meer veilig is of dat uw betaalpas of inlogapparaatje vervangen moet worden.
• Daarna maakt de nep-bankmedewerker u wijs dat iemand van de bank bij u thuis moet langskomen om de problemen op te lossen of om uw betaalpas of inlogapparaat op te halen. U kunt niet zelf naar een bankkantoor komen, zogenaamd vanwege corona of om een andere reden.
• Tenslotte komt er inderdaad een nep-bankmedewerker bij u aan huis om zogenaamd samen met u uw bankrekening te beveiligen of om uw betaalpas of inlogapparaatje en uw pincode op te halen. De oplichter aan de voordeur kan zich onder anderen voordoen als een zorgcoach, seniorencoach of koerier van de bank.
• Soms vraagt de oplichter dat u uw pincode via een website zelf wijzigt. De oplichter vraagt ook vaak dat u eerst zelf uw bankpas doorknipt. Ook dit zal uw bank nooit van u vragen. In werkelijkheid kunnen de oplichters uw bankrekening leegroven. Dit doen ze via een meegebrachte computer, op uw eigen computer of met uw betaalpas of inlogapparaatje en pincode.

Lees ook: Bankhelpdeskfraudeur slaat toe in Zuidhorn en maakt meerdere slachtoffers

   
Back to top button