Leekster schakers meedogenloos naar overwinning

LEEK – Op vrijdag 6 december j.l. stond de schaakwedstrijd Leek 1 tegen Middelstum 1 op het programma. Op verzoek van Middelstum waren twee partijen vooruit gespeeld, wat leidde tot een tussenstand van 0,5 – 1,5. Na dit vriendelijke gebaar waren de Leeksters meedogenloos in de resterende zes partijen.

Er werd niets meer weggegeven en in alle partijen gingen de Westerkwartierders door tot ze een vol punt bij konden schrijven. Het leverende een klinkende 6,5 – 1,5 overwinning op en daarmee een derde plek in de Hoofdklasse A. Johhny Albadeen overrompelde zijn tegenstander met een mataanval en mocht het zoet van de overwinning als eerste proeven. Westerlaan speelde deze keer aan bord 3 en maakte al vroeg een einde aan de illusies van zijn minder sterke tegenstander.

Issa Albadeen had een pion geofferd voor een vrije lijn naar de vijandelijke koning en maakte daar ook gebruik van om die koning mat te zetten. In een eindspel van paarden en pionnen liet Tijmen Hofstra zijn pluspion na handig manoeuvreren doorlopen, en ook hier kon de tegenstander alleen maar naar kijken. Schaakkenner Koole bracht zijn tegenstander met actieve zetten langzaam tot de afgrond, en die zag in dat verder spelen uitzichtloos was. Er is altijd één partij die (veel) langer duurt dan de andere, en daarom op veel toeschouwers kan rekenen. Heijnen was in dit geval degene die rond half twaalf in een ingewikkeld eindspel, alle tegenkansen geneutraliseerd had, en op de volgende zet mat kon geven. Zijn tegenstander feliciteerde hem met de winst én de overwinning van het team als geheel. Teamleider Doller was blij met de winnersmentaliteit bij zijn schakers die deze avond bij alle zes tot succes leidde.

Het schoolschaakkampioenschap voor basisscholen in de gemeente Westerkwartier wordt op zaterdagmiddag 8 februari 2020 gehouden in de samenlevingsschool De Stapsteen in Leek. De scholen ontvangen binnenkort een mail van de schaakclub Leek, waarin alle toernooi-informatie en de aanmeldingsprocedure vermeld staat.

   
Back to top button