REGIO – Op de Groningse weggedeelten van de A7 geldt de nieuwe maximumsnelheid overdag van 100 kilometer per uur al vanaf aankomende vrijdag 13 maart, aldus Rijkswaterstaat. De vele duizenden borden zijn inmiddels langs de autosnelwegen geplaatst en tijdelijk afgeplakt.

De nieuwe regelgeving voor wat betreft de nieuwe maximum snelheid gaat officieel per maandag 16 maart in. Maar de wegbeheerders beginnen al eerder met het weghalen van de afplaktape omdat het niet mogelijk is om dat in het hele land op maandagochtend te doen. Vanaf het moment dat de afplaktape verwijderd is, is de nieuwe maximumsnelheid van kracht.

Overdag
Weggebruikers moeten zich tussen 6.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds aan de nieuwe snelheid houden. In de avond- en nachtelijke uren mag het gaspedaal worden ingetrapt tot 120 of 130 kilometer per uur.

Onderzoek
Bijna de helft van de automobilisten die dagelijks op de snelweg zijn, zegt zich niet aan de komende snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur te zullen houden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en het Algemeen Dagblad onder ruim 30.000 Nederlanders met een rijbewijs.

Stikstofregeling
De snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur is onderdeel van het medio november door het kabinet gepresenteerde stikstofpakket, waarmee het milieu moet worden gecompenseerd.

Lees ook: Maximumsnelheid op snelweg overdag naar 100 km/u om stikstofprobleem aan te pakken