Landelijk – Na de sneeuw van zondag is het later deze week de beurt aan de schaatsliefhebber. Na dinsdag staat er veel minder wind en kan het ’s nachts zelfs kouder worden dan -15 graden aldus Weeronline.nl!

Ook overdag blijft het vriezen en dat betekent dat de ijsvorming en ijsgroei erg snel gaat. Lees hier wanneer je kunt schaatsen deze week.

De weerscondities zijn bijna perfect voor de vorming van prachtig schaatsijs. Aan het begin van deze koudegolf viel namelijk een dik pak sneeuw en waaide het stevig. De wind hield het water open en daardoor kon de sneeuw niet op een dunne ijslaag blijven liggen. Wel koelde het water sterk af door de sneeuw.

Wanneer sneeuw op het ijs blijft liggen werkt dit als een soort deken, waardoor het ijs nauwelijks aangroeit. Dit zagen we in februari 2012, toen het na een paar dagen kou sneeuwde. Dat leidde ertoe dat er geen Elfstedentocht kon worden gereden.

Deze week helpt de sneeuw ons op nog een manier mee. Boven het sneeuwdek kan het namelijk extra hard afkoelen. Het is niet uitgesloten dat de thermometers deze week tijdens heldere nachten en weinig wind lokaal -20 graden aanwijzen! Bij zulke diepvrieskou gaat de ijsgroei erg hard.

Snel op de schaats
Vandaag staat er nog een stevige wind en valt af en toe sneeuw. Daardoor bevriest open water nog niet. Wel neemt de wind geleidelijk af en vanaf de nacht naar dinsdag staat er op veel plaatsen een zwakke tot matige wind. Regionaal kan het opklaren en streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. De nachten daarna wordt het alleen nog maar kouder!

Sintel- en skeelerbanen kunnen hun deuren in principe al vanaf vandaag openen. Daar is het koud genoeg voor, want het is vanmiddag niet warmer dan -4 tot -8 graden! Komende dagen loopt de temperatuur overdag wel wat op, maar blijft op de meeste plaatsen een aantal graden onder nul. Mocht het kwik ergens net boven het vriespunt uitkomen, dan is dat geen enkel probleem. De lucht is namelijk zo droog dat het ijs niet kan smelten. Op asfaltbanen is dat mogelijk wel het geval, omdat het zwarte asfalt door de zon meer opwarmt.

Op water van een meter diep is het ijs donderdag al 8 centimeter dik. In het noorden gaat het dan waarschijnlijk om 7 centimeter ijs. Naar verwachting is de ijsdikte vrijdag al 9-11 centimeter. Dat is ruim voldoende om op te kunnen schaatsen. Waarschijnlijk is het dan ook nog eens prachtig weer met flink wat zonneschijn. Beter schaatsweer kun je niet wensen!

Op de grote meren van Friesland is het ijs mogelijk nog wel wat dunner tegen het eind van de week. Dat komt omdat er in het noorden minder sneeuw is gevallen, waardoor de nachten minder koud verlopen. Bovendien is het water daar vaak dieper dan in de rest van het land en blijft het daar begin deze week nog net wat langer stevig waaien.

Niet overal goed ijs: opletten!
De schaatsverwachting ziet er dus perfect uit, maar niet overal zal prachtig ijs liggen. In sloten en kleine vaarten is op zondag namelijk zoveel sneeuw gevallen dat er zogenaamd sneeuwijs is ontstaan. Dit ijs is een soort slush, waar heel veel luchtbelletjes in zitten. Daardoor is het erg zwak en zak je er makkelijk doorheen. Ook aan de randen van meren en plassen is op verschillende plaatsen al sneeuwijs ontstaan. Oppassen dus als je eind deze week van de kant het ijs op gaat.

Uiterwaarden onder water
Door de hoge rivierstanden zijn de uiterwaarden ondergelopen. Met de strenge vorst die we deze week krijgen lijkt dat een ideaal scenario voor een mooi rondje schaatsen in de uiterwaarden. Toch blijft het opletten. Gedurende de week zakt het waterpeil in de uiterwaarden namelijk, waardoor er lucht onder het ijs komt. Ook is er op sommige plekken nog stroming, waardoor het ijs daar zwakker is. Voorzichtigheid is dus geboden voor wie in de uiterwaarden wil schaatsen.