Provincie aan de slag met waterbeheer om tekort in zomer aan te kunnen

PROVINCIE – Om de impact van hitte, wateroverlast en droogte zo klein mogelijk te houden en voldoende (zoet)water beschikbaar te hebben, zijn aanpassingen nodig. De provincie Groningen gaat aan de slag met deze ‘klimaatadaptatie’ omdat het snel veranderende klimaat actie vereist.

De provincie doet dit samen met gemeenten en waterschappen, maar zoekt ook actief Groningers en Groningse bedrijven en kennisinstellingen op om tot een passende aanpak te komen. Dit staat in de startnotitie Klimaatadaptatie die Gedeputeerde Staten voorstelt aan Provinciale Staten.

Water vasthouden
Klimaatverandering zorgt onder andere voor langdurige perioden van droogte en hoge temperaturen, plotselinge hevige regenval en een stijgende zeespiegel. Nienke Homan, gedeputeerde Energietransitie en Klimaat: “Droogte was in de afgelopen zomers al heel zichtbaar. Deze en andere extreme weersomstandigheden kunnen grote gevolgen hebben voor de landbouw, wegen en fietspaden, dorpen en steden en de natuur. Jarenlang is water zo snel mogelijk afgevoerd naar zee. Dat moeten we nu juist langer vasthouden, zodat we overschotten van de winterperioden kunnen inzetten in de drogere perioden. We moeten dus maatregelen nemen om ons voor te bereiden op klimaatverandering.”

Brede aanpak
De provincie gaat met partners uit de regio aan de slag om een regionale strategie te ontwikkelen. Uitgangspunten van de provincie zijn hierbij veiligheid, het vasthouden van water, een gebiedsgerichte aanpak en betaalbare oplossingen. Verder zijn kennis en bewustwording, innovatie en nieuwe werkgelegenheid van belang. Op basis van een eerste inventarisatie van de gevolgen van klimaatverandering volgt volgend jaar een plan voor een gezamenlijke aanpak. Hierbij kijkt de provincie ook naar regio-overstijgende vraagstukken, zoals bijvoorbeeld de toevoer van water uit het IJsselmeer in perioden van droogte.

Act & Adapt: klimaatadaptatieweek Groningen
Om de bewustwording en actie rondom klimaatadaptatie onder een breed publiek te vergroten, steunt de provincie het initiatief Klimaatadaptatie Groningen. In aanloop naar en tijdens de klimaatadaptatieweek Groningen, van 19 tot en met 25 januari 2021, worden diverse activiteiten en initiatieven opgezet in Stad en provincie. Voorbeelden hiervan zijn de Jongeren Klimaattop en de Ontwerpmanifestatie, waarbij landschapsbureaus ontwerpen maken voor negen Groningse locaties waar de gevolgen van klimaatverandering zich voordoen.

   
Back to top button