Nieuwe openbare AED in woonwijk Oostindie dag en nacht inzetbaar voor reanimaties

Leek – Sinds ongeveer twee weken is er in woonwijk Oostindie in Leek 24/7 een nieuwe AED (Automatische Externe Defibrillator) beschikbaar om te gebruiken bij reanimaties. Deze AED is gerealiseerd door wijkvereniging BRAVO.

Aldus voorzitter Jan Pruim van BRAVO hadden ze deze wens al langere tijd op het lijstje staan en zijn ze blij dat de AED nu hangt en voor iedereen inzetbaar is. Jan; “We hebben bij de Hartstichting een aanvraag gedaan omdat we zagen dat Oostindie een ‘zwarte vlek’ had. In dit gebied was een extra AED nodig om te zorgen dat deze overal binnen 6 minuten ingezet kan worden. Nadat de aanvraag was goedgekeurd hebben we besloten om de AED bij ons aan de woning, Watersingel 46, te laten monteren. Dit is een mooie centrale plek in de wijk die goed bereikbaar is voor iedereen.” Naast deze AED hangt bij voetbalvereniging VEV’67 ook een AED die 7 dagen in de week, dag en nacht gebruikt kan worden.

Reanimatie training
Wijkvereniging BRAVO gaat in de komende periode voor haar leden reanimatietrainingen organiseren. Zo kunnen nog meer mensen de AED gebruiken als er in de buurt sprake van een reanimatie is. De leden krijgen vanzelf bericht en/of een uitnodiging voor deze trainingen.

Burgerhulpverleners
De AED is 24/7 beschikbaar en aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Dit systeem wordt automatisch opgestart als er bij de 112-Meldkamer in Drachten een reanimatie melding binnenkomt. Burgerhulpverleners die zichzelf bij HartslagNu aangemeld hebben, en in de buurt zijn, krijgen vervolgens een oproep binnen op hun telefoon. In deze oproep staat ook de locatie en code van de AED vermeld, zodat ze deze onderweg mee kunnen nemen naar het slachtoffer. Wil je ook Burgerhulpverlener worden of meer informatie ga dan naar Groningenhartveilig.nl.

Foto’s: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl

 

Back to top button