Kunstwerk ‘de betonkoppen’ weer terecht en definitieve bestemming is bekend

Westerkwartier – Het kunstwerk ‘de betonkoppen’ is weer terug bij de gemeente. Na een ‘uitstapje’ richting Doezum eind 2023  kan het kunstwerk eindelijk zijn vaste plek in de gemeente gaan innemen.

Aan de inwoners van de gemeente is gevraagd waar het kunstwerk zou moeten komen te staan. In oktober 2023 kon gestemd worden op één van de vijf mogelijke locaties. Het resultaat van de vraag is dat het kunstwerk geplaatst moet worden in of nabij de vijver van het gemeentehuis in Zuidhorn. Meer dan 350 inwoners hebben hun stem uitgebracht.

Proces
Eerder werd aan inwoners van het Westerkwartier gevraagd welke locaties zij geschikt vinden voor het kunstwerk. Daar kwamen toen 73 verschillende plekken uit. Vervolgens keek de gemeente naar de haalbaarheid van die plekken. Er bleven vijf locaties over die aan alle eisen voldeden. Vervolgens is aan de inwoners gevraagd hun stem op één van deze vijf locaties uit te brengen. De vijver bij het gemeentehuis in Zuidhorn heeft de meeste stemmen gekregen.

Wethouder Bé Schollema is blij met de grote belangstelling
Wethouder Bé Schollema: ” We zijn blij met deze grote belangstelling voor dit kunstwerk, zowel door de vele mensen die gestemd hebben als de Doezumer Oudejaars Ploeg (DOP).

Het was wel even schrikken eind vorig jaar toen opeens de betonkoppen waren verdwenen. Gelukkig werd ik op oudejaarsdag uitgenodigd om bij een verrassing in Doezum aanwezig te zijn. Hier werd aan mij officieel het kunstwerk weer  overhandigd.

Als college kunnen we ons goed vinden in de nieuwe locatie. Het kunstwerk staat voor respect voor anderen, open staan voor ieders mening en is tegen bekrompenheid. Juist als gemeente vinden we dat dit een basishouding moet zijn. We zijn dan ook blij dat we de boodschap van de kunstenaar op deze manier kunnen uitdragen.”

Het vervolgproces
Er wordt gestart met de omgevingsvergunning,  het flora en fauna onderzoek  en de voorbereidingen voor het plaatsen van het kunstwerk. Hiermee verwachten we dat de betonkoppen binnenkort hun definitieve bestemming krijgen in de vijver van het gemeentehuis in Zuidhorn.

Het kunstwerk
De betonnen koppen zijn van kunstenaar B. Lothar Frieling (1945 – 2016). Zijn kunst is vaak kritisch en grappig. Het originele kunstwerk ‘Der Betonkopf’ bestaat uit 23 betonnen koppen. Het is een kunstwerk tegen bekrompenheid, het wil mensen aan het denken zetten over openstaan voor andere meningen. Elke kop is ongeveer 90 centimeter hoog. Ze staan per stuk op een betonnen plaat van ongeveer 75 x 75 centimeter.

   
Back to top button