Ruim 500 inwoners in gesprek met de politie in het Mobiel Media Lab in Leek en Zevenhuizen

Ook BOA’s en medewerkers van De Schans aanwezig

Leek/Zevenhuizen – De afgelopen 3 dagen stond het Mobiel Media Lab van Politie-Nederland in Leek en Zevenhuizen. Aldus de organisatoren en Leekster wijkagenten Arjan van der Velde, Kim Warmels en digitaal wijkagent Leon Helder was het doel om met burgers in gesprek te gaan over ondermijning (wat ondermijning is lees je onderaan in dit artikel) en ze vooral tips te geven over het herkennen ervan.

Op 27 februari stond de vrachtwagen met het Mobiel Media Lab op het parkeerterrein van de Poiesz in Zevenhuizen. 28 februari stonden ze op de Waezenburglaan in Leek bij de bibliotheek en donderdag 29 februari, stond het lab op de weekmarkt op De Dam in Leek.

Foto’s: Sven Loer/InfoLeek.nl

Druk bezocht
Leon Helder laat tegenover InfoLeek weten dat er in de afgelopen drie dagen zeker 500 burgers het lab bezocht hebben. Veel van hen heeft de quiz gemaakt met daarin vragen over ondermijning. Verder zijn er veel gesprekken gevoerd en zijn er ook bruikbare tips binnengekomen waar de politie mee verder kan. Naast de wijkagenten waren ook BOA’s van de gemeente Westerkwartier en medewerkers van De Schans aanwezig.

Foto’s: Sven Loer/InfoLeek.nl

Wat is ondermijning?
Een definitie geven van ondermijning is lastig, want ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

   
Back to top button