Start campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’

WESTERKWARTIER – Op vrijdag 26 september 2014 geven de verantwoordelijke wethouders van de vier Westerkwartier­gemeenten (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn) het startschot voor de campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’. Hiermee willen de gemeenten  inwoners bewegen hun afval nog beter te scheiden bij de bron.

Dat gebeurt, heel toepasselijk, bij basisschool De Bron in Marum. Leerlingen van deze school gaan ter plekke afval dat nog als grondstof gebruik kan worden, scheiden van restafval.

Game

Tijdens deze start introduceren de gemeenten een computergame , waarmee deelnemers spelenderwijs leren, welke materialen in de milieuzak thuishoren. Dit spel is te spelen tot en met de kerstvakantie en er zijn prijzen mee te winnen. Begin januari krijgen de hoogst scorenden (uit het Westerkwartier) een leuke duurzaam geproduceerde prijs uitgereikt.

Kunstwerken van afval

Dat afval ook nog geschikt is voor andere doeleinden, wordt duidelijk met een wedstrijd onder de scholen om kunstwerken te maken van afval dat in de milieuzak thuishoort. Een deskundige jury gaat alle inzendingen beoordelen. De winnende kunstwerken worden daarna  in de gemeentehuizen van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn  tentoongesteld.

Speciale milieuzak

Om de campagne bekend te maken geeft de milieuboer tijdens de wekelijkse ronde een speciaal bedrukte milieuzak uit, waarop een fris nieuw logo en de kreet ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’ staat.

Dit logo is ook terug te vinden op posters in de verschillende dorpen en stickers op gemeentelijke auto’s. De campagne wordt ook ondersteund met advertenties in verschillende bladen.

Film

In samenwerking met het Alfa-college maken de gemeenten dit najaar een film die de voordelen van afvalscheiding duidelijk maakt. Deze film gebruiken de gemeenten in de toekomst  bij acties rond de campagne om inwoners bewuster afval te laten sorteren.

Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak

Inwoners van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn scoren goed op het scheiden van huisafval aan de bron. Plastic, papier, metalen, glas, schillen en kleding worden al op ruime schaal gesorteerd aangeboden aan de milieuboer. Het methode van inzameling van verpakkingsafval via de milieuzak is een van de meest succesvolle systemen in Nederland.

In nauwe samenwerking met inzamelaar Hoeksema`s Regionale Milieudiensten (HRM) wordt het grootste gedeelte van het ingezamelde materiaal hergebruikt.

Uit sorteeranalyses van het huishoudelijk restafval blijkt echter, dat er een heleboel materiaal in de grijze container wordt gegooid, dat prima als te recyclen materiaal dienst had kunnen doen. De Westerkwartiergemeenten starten daarom deze campagne om bewoners te activeren om geschikte afvalmaterialen nog beter te scheiden van het restafval.

   
Back to top button