AED op Sportpark VEV’67 vanaf vandaag 24/7 beschikbaar

LEEK – Woensdagavond rond 19:00 uur is de AED (Automatische Externe Defibrillator) op Sportpark VEV’67 beschikbaar gesteld. Deze AED is de eerste in het Westerkwartier die 24/7 beschikbaar is voor hulp bij reanimaties. Initiatiefnemer Herald Veenstra heeft samen met het bestuur van VEV’67 er voor gezorgd dat de AED door middel van sponsoren in een kast aan de gevel van de kantine is komen hangen en daarmee 24/7 beschikbaar is.


Herald Veenstra die tevens zelf burgerhulpverlener is bij Hartslagnu, constateerde na diverse alarmeringen dat er in de gemeente Leek niet of nauwelijks een AED beschikbaar is buiten kantoor- en winkeltijden. Aangezien VEV’67 de kernwaarde maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft, heeft hij in overleg met het bestuur van VEV’67 een project in gang gezet om de AED openbaar beschikbaar te stellen.

Met behulp van donaties van diverse bedrijven uit de gemeente Leek, Rabobank Noordenveld West Groningen, Wijkvereniging BRAVO, Ubels assurantiën, Profile Wagenaar, Nauta opleidingen, installatiebedrijf Winter en Veenhuizen bedrijfsauto’s uit Boerakker is de aanschaf van een AED-wandkast mogelijk gemaakt.

De vandalisme bestendige wandkast is voorzien van een pincode slot. De opgeroepen burgerhulpverleners, aangemeld bij hartslagnu.nl,  krijgen bij een oproep de benodigde code in een SMS-bericht meegezonden, vervolgens kan de kast geopend worden en de AED meegenomen worden. De burgerhulpverlener kan hierna de reanimatie opstarten. Tijdens wedstrijden en trainingen, als het clubgebouw geopend is, kan de kast geopend worden door het uitnemen van de pincode vanuit een sleutelkastje met breekglas.

Wat is hartslagnu.nl en hoe werkt dit:

Bij een telefonische 1-1-2 melding van een (mogelijke) circulatiestilstand worden protocollair door de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) twee ambulances naar het slachtoffer gestuurd en wordt het alarmeringssysteem HartslagNu automatisch geactiveerd.

Het systeem bestaat onder andere uit een database met aangemelde burgerhulpverleners, in het bezit van een reanimatiecertificaat, en aangemelde AED’s.

Nadat de Meldkamer Ambulance protocollair twee ambulances naar het slachtoffer heeft gestuurd wordt het alarmeringssysteem HartslagNu automatisch geactiveerd. Vervolgens ontvangen de opgeroepen burgerhulpverleners een SMS met daarin het adres van de slachtoffer en eventueel de pincode van de AED-wandkast.
In een denkbeeldige cirkel rondom een AED bevinden zich burgerhulpverleners die mogelijk opgeroepen kunnen worden om eerst een AED op te halen voordat men zich begeeft naar het slachtoffer. Het doel is dat binnen 6 minuten de reanimatie opgestart wordt en een AED aanwezig is. Het kan dus voorkomen dat iemand in een AED cirkel direct naar het slachtoffer wordt gestuurd en niet eerst langs een AED. Er wordt per burgerhulpverlener gekeken naar de afstand van hulpverlener tot slachtoffer en die zelfde afstand maar dan via de AED. Door de eerste ter plaatse gekomen burgerhulpverlener wordt vervolgens een reanimatie opgestart, die later door ambulancepersoneel wordt overgenomen.

Uit onderzoek is gebleken, dat de zogenaamde “6 minuten zone” resulteert in een individuele overlevingskans van het slachtoffer dat kan oplopen tot 50-70%.

Voor meer informatie en aanmelden als burgerhulpverlener kijk op www.hartslagnu.nl ofwww.groningenhartveilig.nl

Foto’s: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl

 

 

   
Back to top button