Poëzieweek Nederland in Leek van start met gedichtenavond in Punt 1

LEEK – Donderdag 29 januari was de eerste dag van de jaarlijkse poëzieweek in Nederland. Ook in Leek was de Leekster Gedichtenavond in het gebouw Punt 1 aan de Rodenburg 1B te Leek met 40 man publiek, muzikanten en dichters die aandachtig luisterden en volop genoten.

Dit jaar is het landelijke thema “Met zingen is de liefde begonnen”, en vele dichters hebben er rekening mee gehouden, zelfs speciaal geschreven werk rond dit onderwerp ten gehore gebracht. Het decor was huiskamerachtig met mooie verlichting en geluidstechniek door de vrijwilligers van Punt 1. Men kon staande voordragen of zitten in een mooie poëtische fauteuil. Gerard Bosman van de boekhandel Bronsema, waar het 15 jaar geleden allemaal is begonnen, opende de avond en haalde mooie herinneringen op.

Daarna heette Foleor van Steenbergen en Christel Elshout iedereen van harte welkom in Punt 1.

Habiba Doornbos begon staande met haar kleine harp en later achter haar “manshoogte” harp mooie liederen ten gehore te brengen, immers met zingen is de liefde begonnen, zo ook deze avond. Ze heeft harpspelen geleerd van haar moeder opgroeiende in California. Ook speelt harpiste Habiba nu wonende in Amsterdam als afsluiting nog een half uur solo, nieuwe nummers voor haar CD die komen gaat. Ook ondersteunend bij het voordragen van gedichten van Foleor van Steenbergen. Ze voelde het perfect aan en creëerde een pracht sfeer om de gesproken taal.

Jammer genoeg vielen er twee dichters uit i.v.m griep en drukte met de voorbereidingen van een eigen expositie in Hoorn. Maar het programma was vol en boeiend genoeg.

Rayko van Schie,  de jongste van de groep, 26 jaar opende de avond met eigen geschreven gedicht waarbij men moest denken aan de zee, Michiel de Ruyter. Daarna, na een korte introductie van Foleor of Christel droegen de dichters hun werk voor. Foleor speelde bij zijn introductie een stukje op piano voor Henk Wieringa en op de melodica bij Sanja Simunic.

Hubert Klaver droeg voor uit zijn bundel “Het station” over de participatie maatschappij , Anneke Wasscher was blij weer eens in Leek te zijn, is veel landelijk bezig en wordt overal erg gewaardeerd. Ze is te vinden op facebook en onderhoudt daar ook contact met verschillende dichters. Paul Borggreve  is theoloog en heeft de bijnaam “dominee”. Hij vertelde over de verkiezing van de stadsdichter in Groningen. (Wat trouwens Kasper Peters is geworden voor 2015).  Sanja Simunic (nu uit Zeist, eigenlijk oorspronkelijk uit Bosnië) las voor uit haar eigen schriftje en  Foleor van Steenbergen droeg eigen werk voor, wat nooit zal worden gepubliceerd, voor met prachtige harpklanken van Habiba  als ondersteuning, Bianca Hazenberg vertelde over de voordelen en mooie contacten via facebook: ze maakt samen met Gerhard Burgers elke dag poëzie schrijft met bijpassende foto’s en sfeerbeelden. Trots liet ze haar net uitgebrachte bundel zien met de titel: “Tempel voor mijn geest”, deze lag te koop op de leestafel 15,95 euro. Rob Engelsman heeft gezongen zoals Christel hem heeft ontmoet in cafe Marleen, welke helaas sinds januari is  gesloten. De dicht-en prozaclub wordt voortgezet in de Kroeg van Klaas aan de Oosterweg. Ellies Wieringa droeg met veel gevoel en emotie twee gedichten voor van haar zoon Anko Wieringa en een zelf geschreven werk n.a.v. haar bezoek aan Oeganda, waar haar dochter ontwikkelingswerk deed, en wat haar nog steeds bezig houdt. Epko Bult zat rustig en duidelijk goed in zijn element in de mooie stoel alsof hij nooit was weggeweest. Henk Wieringa had wisselend werk, ook in het Westerkwartiers  met bijpassende tekeningen.

In de barruimte stonden prachtige foto’s van Omke Oudeman met gedichten in het Westerkwartiers van o.a: Epko Bult, Tonko Ufkes en Alie de Vries welke in het kantoor van Boer en Natuur hadden gehangen.

Al met al een super mooie avond…bijzonder en voor de eerste maar niet de laatste keer in Punt 1, een podium voor jong en oud, hard en subtiel, literatuur, toneel, theater en muziek.

Foto’s: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl

 

   
Back to top button