“Kunst & ambacht” tijdens Open Monumentendag in gemeente Leek

LEEK – Op zaterdag 12 september 2015 wordt landelijk de Open Monumentendag georganiseerd. In de gemeente Leek worden zeven monumenten tussen 10.00 en 17.00 uur gratis opengesteld voor het publiek. Een aantal daarvan sluit aan op het landelijke thema “Kunst & Ambacht”.

Molen

De molen Eben Haëzer in Enumatil is eigendom van de gemeente Leek en wordt door vier vrijwillige molenaars draaiende gehouden. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kan het publiek de molen tijdens de bezichtiging in werking zien.

Borg

De borg Nienoord laat een specifiek onderdeel van “Kunst & Ambacht” zien: de onlangs minutieus gerestaureerde Schelpengrot in de fraaie tuin van Nienoord. Deze is gratis te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Wie de exposities in het museale gedeelte (borg en tuinhal) van Nienoord wil zien, betaalt daarvoor de normale entreeprijs. Het betreft de tentoonstelling in de borg over de geschiedenis van landgoed Nienoord en het dorp Leek, de expositie “Bestemming bereikt” met koetsen en voorwerpen uit de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum, en de speciale tentoonstelling “Shalom & Moi” over de Joodse geschiedenis van het Westerkwartier en Noordenveld.

Boerderij

De CazemierBoerderij in Tolbert is een zeer oude boerderij van het Oldambtster type, dat na een uitgebreide restauratie dienst doet als onderkomen voor Oudheidkamer Fredewalda en Dorpshuis Tolbert. In het kader van “Kunst & Ambacht” kunnen jong en oud de hele dag meedoen aan een workshop Hindelooper schilderwerk. Verder wordt werk getoond van kinderen die meededen aan creatieve workshops van Fredewalda. In het voorhuis zijn olieverfschilderijen te bewonderen van Jan Hazenberg uit Tolbert. Daarnaast zijn er exposities over “Van hoeden en petten en…” (met voorwerpen voor heren en mannen) en telefonie en radio(distributie).

Kerken

Tijdens Open Monumentendag zijn er vier kerken opengesteld voor bezichtiging. Elke kerk heeft iets eigens dat te maken heeft met het thema “Kunst & Ambacht”.

– Midwolde: de museumkerk heeft als hoogtepunt een fraai gebeeldhouwd grafmonument door Rombout Verhulst. Ook het gebrandschilderde raam voor de verdronken familie Van Panhuys is bijzonder. Daarnaast zijn er vele historische rouwborden, een fraai beschilderde bank voor de bewoners van Nienoord, een mooi gesneden preekstoel en een bijzonder orgel dat oorspronkelijk als huisorgel dienstdeed op de borg.

– Lettelbert: een eenvoudig kerkje met een atelier van een ambachtelijk kunstenaar. Ronald Medema toont er zijn fraaie iconen.

– Tolbert: een fraai Van Oeckelenorgel en een mooie preekstoel sieren deze kerk. In het koor staat een bijzonder kabinetorgel van H.H. Hess, dat onder monumentenzorg binnenkort gerestaureerd gaat worden.

– Leek: op De Dam staat de aan Nienoord gerelateerde kapel. Buitenkant en binnenkant zijn vrij sober, maar bijzondere familiewapens op de balustrade zijn een fraai staaltje van “Kunst & Ambacht”.

Fietsroute

Voor deze dag is een speciale (fiets)route uitgezet langs alle monumenten. Deze boekjes zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij alle deelnemende monumenten en de route kan bij elk willekeurig monument gestart worden. Open Monumentendag in Leek wordt organisatorisch ondersteund door de gemeente Leek.

   
Back to top button