TOLBERT – Het programma voor ‘Ei,Ei, op de CazemierBoerderij’ op Paasmaandag, was veelbelovend en het is volledig waar gemaakt. Met afwisselend donkere luchten en een fel schijnend zonnetje, plus een straffe koude wind, konden alle geplande activiteiten worden uitgevoerd.

Nadat de dag officieel geopend was door Menno Smidts, directeur van Auto Smidts, het familiebedrijf dat 150 jaar bestaat,werd het publiek verwelkomd met vrolijke draaiorgelmuziek van De Duif, het oudste draaiorgel van Nederland. De kinderen konden meteen doorlopen naar een minidraaiorgel, om mee te doen aan de wedstrijd orgeldraaien. Wat een pret!

De ouderen gingen neuten schaiten. Ze waren het nog niet verleerd, deze oude ‘sport’ die in veel Groninger families op Paasmaandag nog wordt bedreven. Binnen het kader ‘dier’ was er ook het een en ander te doen. ‘Walk with the dog’, in het fraaie buitengebied van Tolbert. Een en twintig honden liepen met hun baasjes een prachtige route. Achter de CazemierBoerderij liepen schapen en geiten met hun dartele kroost en ze werden door veel kinderen én hun ouders, opa’s en oma’s met veel interesse bekeken. Zo lief!

Veel animo was er ook voor de cursus ‘Mollenvangen’. Er waren genoeg molshopen in het weiland om het vak te leren. De ‘puzzeltocht voor kinderen’, die uitgezet was in en om de boerderij, was leuk en leerzaam.
En terwijl het Shantykoor Tolbert binnen een swingend concert gaf, werd er buiten naar eitjes gezocht en een wedstrijd eierlopen en eiergooien gespeeld. Dat is ieder jaar weer een prachtig (schouw)spel, dat echt bij Pasen hoort. En de hele dag was het erg druk in het museum van Fredewalda, waar met name de expositie ‘Van hoefijzer tot ABS’  (150 jaar Smidts) veel geïnteresseerde kijkers trok.

Het weer werkte ontzettend mee, zelf zo goed dat gastvrouw Klasien van het Dorpshuis het terras open gooide, waar het publiek heerlijk in het zonnetje in de luwte kon genieten van een hapje, een drankje, of gewoon een kopje koffie en appeltaart met slagroom. Wat een leuke dag. Volgend jaar wéér ‘Ei, Ei op de CazemierBoerderij’!