Drie keer zilver voor Tiga Leek bij Nederlandse Kampioenschappen

ALPHEN A/D RIJN/LEEK – In Alphen a/d Rijn werd in het weekend van 20 & 21 mei de meerkamp- en toestelfinales turnen gehouden. De beste 36 turnsters van de tweede divisie uit heel Nederland mochten het tegen elkaar opnemen. Marleen Eizinga presteert ver boven de verwachting door te eindigen op de vijfde plaats.

Marleen Eizinga en Kirsten Bruinsma uitkomende in de categorie jeugd 2, begonnen een beetje gespannen aan de wedstrijd. Startend op het moeilijkste onderdeel voor de turnsters, maakte Bruinsma een onverwachte fout dat haar helaas zwaar werd aangerekend. Zichtbaar aangeslagen door deze ‘misser’, vervolgde de Bruinsma de finale. Met een bewonderenswaardige inzet werd zij met overmacht de beste turnster van de jeugd. Eizinga, zeer content met haar brugwaardering, turnde na dit toestel de beste wedstrijd van het seizoen. Op de balk liet zij terecht zien te behoren tot de top drie van Nederland. Op de vloer turnde Bruinsma een gracieuze oefening dat terecht hoog werd gewaardeerd.

Op sprong voerde zij voor het eerst een nieuwe sprong uit. De eerste sprong werd te laag uitgevoerd en welke voor een val zorgde. Bruinsma, zeer vastberaden om de sprong goed ten uitvoer te brengen, liet vervolgens een fantastische tweede sprong zien. Ze eindigde uiteindelijk op de 19e plaats. Marleen Eizinga zorgde voor een enorme grote verrassing. Eizinga heeft in de afgelopen periode in mentaal opzicht flinke progressie geboekt en dat was goed te zien op de finale.

Na een redelijke start op de brug, turnde zij zich op de balk onverwacht naar de beste drie turnsters van Nederland in haar categorie! Vanaf dat moment waren de zenuwen verdwenen. Eizinga steeg letterlijk naar verschillende hoogtes en toonde vooral haar klasse op onderdeel sprong. Tot enorme vreugde en bewondering van de fans bezette Eizinga de vijfde plaats! Daarmee is deze notering de beste ooit door een TIGA turnster behaald op een bondskampioenschap!

In de namiddag was het de beurt aan de juniorturnster Julia de Vries. De Vries begon de wedstrijd zenuwslopend. Door flinke pech onderweg was ze nipt op tijd om haar meerkampwedstrijd te starten op de balk. En het moet gezegd worden dat ze dit fantastisch heeft gedaan, ondanks het niet kunnen deelnemen aan de warming up en een val van het toestel door een uiterst ongelukkige wankeling. De Vries zette zich al snel over deze kleine ‘fout’ heen en stapte vol vertrouwen op de vloer. Als geen ander kan De Vries zich presenteren op dit onderdeel.

De wenkbrauwen echter werden gefronsd voor de enigszinss lage waardering op het onderdeel brug in vergelijking met de voorgaande wedstrijden, hoewel er geen enkel element werd gemist. De Vries turnde de oefening strak en nog belangrijker met de maximale hoogte. Het op de juiste waarde schatten van een oefening is klaarblijkelijk geen eenvoudige opgave. Op sprong turnde De Vries echter zoals verwacht en zette twee prima resultaten neer. Julia de Vries eindigde op een uitstekende 16e plaats.

Door de mooie prestaties van Eizinga, De Vries en Bruinsma mogen deze turnsters vanaf het volgend wedstrijdseizoen op basis van hun puntentotaal uitkomen in de 1e divisie!

Kirsten Bruinsma behaalt zilveren medaille balk op bk
Kirsten Bruinsma streed op 21 mei in Alphen a/d Rijn om het bondskampioenschap op de balk. Acht beste turnsters van Nederland konden zich in de halve finale op 8 april jl. zich hiervoor kwalificeren. Bruinsma deed dit met het grootste gemak voor de balk en op de vloer was zij de eerste reserve met nipt verschil met nummer acht. Op vloer was haar aantreden niet nodig. De balk is het beste onderdeel van Bruinsma en vanaf de start van het wedstrijdseizoen laat zij zien te beschikken over stalen zenuwen.

Als eerste geplaatst voor de toestelfinale mocht zij de wedstrijd beginnen. Zichzelf een doel stellende om met een medaille huiswaarts te keren, startte zij als eerste geplaatste turnster haar oefening. Door een héél kleine wankeling lukte het turnen van een verbinding niet, waardoor Bruinsma op safe haar oefening uitturnde. Met een enorm trots gevoel werd voor Kirsten Bruinsma, die ongelooflijk straalde op het ereschavot, en voor de andere medaillewinnaars de overwinningshymne gedraaid. Het zilver is het nieuwe goud in het geval van Bruinsma!

De tweede divisie turnsters sluiten met deze bondskampioenschappen een succesvol wedstrijdseizoen af. Het trainen voor het nieuwe wedstrijdseizoen 2017-2018 is reeds van start gegaan.

   
Back to top button