Verkiezingen Europees Parlement 2024 komen eraan!

Westerkwartier – Op donderdag 6 juni mag je stemmen voor de leden van het Europees Parlement. De stempas hiervoor ontvang je in week 20. Inwoners van de gemeente Westerkwartier mogen in elk willekeurig stembureau in de gemeente Westerkwartier de stem uitbrengen. Een overzicht van de stembureaus vind je hier.

Stempas kwijt of niet ontvangen
Heb je geen stempas ontvangen of ben je de stempas kwijt? Dan zijn er drie mogelijkheden om een nieuwe stempas te krijgen.

  • Digitaal nieuwe stempas aanvragen
    Als je beschikt over een DiGiD-code kun je online een nieuwe stempas aanvragen.
  • Persoonlijk aanvragen in gemeentehuis
    Je kunt tot uiterlijk woensdag 5 juni 12.00 uur persoonlijk een vervangende stempas aanvragen bij de balies inwonerszaken in Leek en Zuidhorn van de gemeente Westerkwartier.
  • Verzoek per e-mail of brief
    Je schriftelijke verzoek om een vervangende stempas moet de gemeente uiterlijk op maandag 3 juni 2024 hebben ontvangen. Dit kan door te mailen naar [email protected] of een brief te sturen naar de gemeente Westerkwartier, t.a.v. team Inwonerszaken, Postbus 100, 9350 AC Leek.

Iemand anders laten stemmen
Ben je op de dag van de stemming niet in staat zelf uw stem uit te brengen? Machtig dan iemand anders om voor je te gaan stemmen. Dit kan op verschillende manieren.

Onderhandse volmacht

1.    Vul op de achterkant van uw stempas de gegevens in van de persoon die je machtigt.
2.    Zet allebei een handtekening op de achterkant van de stempas.

Houd hierbij rekening met de volgende voorwaarden:

  • De persoon die je machtigt moet ook inwoner zijn van de gemeente Westerkwartier en een stempas hebben ontvangen.
  • De persoon die je machtigt mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en moet de stemmen gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.
  • De persoon die je machtigt heeft een kopie (of foto op telefoon) van uw identiteitsbewijs. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Schriftelijke volmacht
Verblijft je buiten de gemeente op het moment dat de stempas op de deurmat valt? Dan kun je de volmacht niet meer persoonlijk overdragen. In dat geval kun je van tevoren dit schriftelijk regelen door een volmachtformulier L8. Dit formulier vind je op de website van de gemeente. Het formulier moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 ingevuld en ondertekend ontvangen zijn.

Ga naar de webpagina over de verkiezingen voor alle informatie.

   
Back to top button