Succesvol eerste Grand Prix schaaktoernooi Leek/Roden

Leek – 7 oktober 2023 was de grote dag: het Grand Prix schaaktoernooi Leek/Roden in Leek! Sinds de corona uitbraak hebben schaakclubs Leek en Roden geen dergelijk toernooi meer georganiseerd, alle reden om de draad weer op te pakken dus.

Dit toernooi was ook de aftrap van het Grand Prix seizoen die de noordelijke schaakbond (NOSBO), samen met de Friese Schaakbond (FSB), jaarlijks organiseert.

Veel animo
De speellocatie was samenlevingsschool de Stapsteen in Leek. Rond de klok van 10:30 begonnen vierenzeventig jeugdschakers aan hun eerste partijen. Het ging lang gelijk op in de meeste groepen, maar na ronde 4 begon duidelijk te worden wie de favorieten waren voor een podiumplek.

Bijzonder spannend was groep E, waar vier spelers tot de laatste ronde kans maakten om eerste te worden. Uiteindelijk legde Nena Bruins het in ronde 7 af tegen Daniel Medendorp waardoor zij tweede werd en Vygo Tollenaar met 0,5 punt voorsprong de eerste plaats greep. Niek Eilander en Daniel Medendorp deelden de derde plek.

Spanning
Groep B had na de laatste ronde nog geen winnaar en er volgde een beslissende snelschaakpartij. Beide spelers hadden kansen om  te winnen, maar Lútzen Kempenaar hield zijn zenuwen onder controle en pakte de winst van Hedde Duindam.

Grote winnaar
In groep A kwam het uiteindelijk aan op de onderlinge resultaten omdat drie spelers na de laatste ronde 3,5 punt hadden verdiend. Hendrik Heikamp moest het doen met de derde plek, Jim de Wit met de tweede en Bram ten Dam mocht zich winnaar noemen van zijn groep en het toernooi.

   
Back to top button