Onthulling brugnamen Zuidhorn en Aduard

Westerkwartier – Op vrijdag 5 mei zijn de namen van de Riek Sennemabrug en Elie Aron Cohenbrug onthuld. Burgemeester Ard van der Tuuk deed de onthulling samen met aanwezige nabestaanden. De bestaande bruggen hebben vanaf 5 mei nieuwe namen.

De brug in Zuidhorn krijgt de naam: Riek Sennemabrug. De brug wordt vernoemd naar de Groningse verzetstrijdster (1907-2003) uit de Tweede Wereldoorlog. De brug in Aduard krijgt de naam: Elie Aron Cohenbrug en wordt vernoemd naar de Joodse huisarts (1909-1993) uit Aduard die de holocaust overleefde. Het gaat in beide gevallen om de bruggen die over het Van Starkenborghkanaal gaan.

Initiatief
Het initiatief voor de Elie Aron Cohenbrug komt van Kor Holtrop en Marijke Lap uit Aduard. Het initiatief voor de Riek Sennemabrug komt van historicus dr. Harm Veldman, en Jan en Hilde Sennema, namens de familie Sennema. Beide verzoeken werden uiteindelijk positief beoordeeld door de straatnamencommissie. Het college van burgemeester en wethouders stemde op 1 november 2022 in met het voorstel. Vervolgens is met Rijkswaterstaat samengewerkt om de vernoeming voor elkaar te krijgen, zodat deze op een passende datum onthuld kon worden.

Riek Sennema
Riek Sennema (1907-2003) werkte als koerierster drie jaar bij een verzetsgroep in Groningen, zorgde voor wapens en bonkaarten en vervoerde het illegale blad Trouw. Zij was ook een van de 116 vrouwen die vlak voor de bevrijding, eind april 1945, werden gedwongen tot een ongewisse ‘dodenmars’ vanuit kamp Westerbork. Riek Sennema heeft op 12 december 1985 het Verzetsherdenkingskruis ontvangen voor haar werk in het verzet. De brug die naar haar vernoemd wordt is de auto- en fietsbrug tussen Zuidhorn en Noordhorn over het Van Starkenborghkanaal, de Rijksstraatweg.

Elie Aron Cohen
Elie Aron Cohen (1909-1993) werkte aan het eind van de jaren 1930 als huisarts in Aduard. Tijdens de oorlog probeerde Cohen te vluchten, maar door verraad werd hij opgepakt en gedeporteerd. Dankzij zijn werk als arts in concentratiekampen en het vernietigingskamp Auschwitz overleefde Cohen de oorlog. Als een van de weinige Holocaustoverlevenden keerde hij terug naar Groningen. Door het optekenen van zijn herinneringen speelde Cohen een belangrijke rol in het vormgeven van de noordelijke en landelijke herinneringscultuur. De brug die naar hem vernoemd wordt is de auto- en fietsbrug (N983) in Aduard over het Van Starkenborghkanaal.

Plaquettes
Zowel Riek Sennema als Elie Aron Cohen, hebben een plaquette van het WK-register op hun ‘eigen’ brug gekregen. Daarmee worden ze aan het register toegevoegd. De plaquettes zijn zo geplaatst dat ze zichtbaar zijn voor fiets- en autoverkeer. De plaquettes krijgen een QR code die verwijst naar de website www.wkregister.nl(externe link). Daar is meer informatie over beide personen te vinden. Het register is een eerbetoon aan alle verzetsstrijders, militairen, joden en burgers in en rondom het Westerkwartier welke tijdens WO II zijn omgekomen of, in dit geval, een belangrijke rol hebben gespeeld.

Het register is een bestaand initiatief van de 4 mei comités, in samenwerking met de gemeente. De plaquettes van alle personen zijn verspreid over het Westerkwartier.

Naast de plaquettes van het WK-register plaatst Rijkswaterstaat borden met daarop de nieuwe brugnamen op de brug zelf, zodat ook vaarverkeer de namen kan lezen.

Foto’s: Aernout Steegstra/Gemeente Westerkwartier

 

   
Back to top button