VEV’67 wederom de grote winnaar van het Leekster Voetbalgala

Leek – Roden probeerde een nieuw Leekster Galafeest te verstoren, maar moest in de strafschoppenserie haar meerdere erkennen. Daardoor won VEV’67 voor de derde achtereenvolgende keer het toernooi, terwijl de Leekster vrouwen voor de tweede keer zegevierden tegen Winsum.

Het weer volgepakte en sfeervolle Sportcentrum maakte zich zaterdagavond op voor de kwartfinales. Marum opende het bal tegen HFC’15 dat goed partij gaf tegen een van de favorieten voor de eindzege. Het was een gelijkwaardige wedstrijd, waarbij beide keepers zich onderscheidden. Vijf minuten voor tijd haalde Rick Buma namens Marum uit voor de 2-1, maar in de hectische blessuretijd maakten de Hoogkerkers alsnog gelijk, waardoor strafschoppen de winnaar moesten aanwijzen. Na een 4-3 voorsprong stopte Fabian Reitsma de beslissende penalty. Roden versloeg het stugge Aduard 2000. Een eigen doelpunt hielp de Rôners in het zadel. Erolind Derguti nam Roden op sleeptouw en scoorde twee keer: 3-0. Het eerste de beste schot (na 19 seconden!) van Stan van der Wal was raak in de wedstrijd van VEV’67 tegen VAKO.

De Leeksters probeerden de Vriezenaren te overrompelen, maar dit lukte niet. VAKO kwam meer in de wedstrijd, maar stuitte in de afwerking op doelman Pim Weillinghof. Sterspeler Van der Wal maakte ook de 2-0. Het werd nog 3-0, terwijl de rood-gelen de verdiende eretreffer mochten maken: 3-1. Van Fc. Grootegast werd veel verwacht, maar kon niet opboksen tegen een sterk ONR. De eerste aanvallen van Grootegast waren veelbelovend en daaruit werd ook gescoord, daarna nam de tweevoudig winnaar het heft in handen. Het was Hendrik Rozema die met twee goals het duel omdraaide: 2-1. Een ultieme tegenaanval kon niet worden bekroond.

Halve finale
De halve finale was de finale van vorig jaar: Marum-VEV’67. Opnieuw stond Stan van der Wal, in de zaal spelend bij Hovocubo, die dit keer de 1-0 voorbereidde. Marum antwoordde, maar had pech met een inzet tegen de paal. Het was een spannende strijd. In de laatste minuut liet Tom Boezerooij de bal in kansrijke positie van zijn voet springen. Het betere VEV’67 ontsnapte en drong opnieuw door tot de finale. De Roner derby Roden-ONR was een zinderende partij. Namens ONR ranselde Hendrik Rozema de bal hoog in het doel (1-0), Rick de Boer verdubbelde de score. Roden leek geslagen, maar kwam helemaal terug. In de laatste minuut werd het 2-2 en zelfs 3-2 door Rick Renkema, waarna het Roder deel van het Sportcentrum ontplofte.

Finale
In de finale probeerde Stan van der Wal opnieuw snel de 1-0 te maken, maar slaagde dit keer niet. Het bleef lang 0-0. Bij een grote uitbraak voorkwam Roner doelman Tarick Kalfsbeek met een sliding de achterstand. Aan het eind kwam VEV goed weg doordat de scheidsrechter niet floot voor een paar overtredingen, die rijp waren voor geel. Opnieuw penalty’s. Roden leek de winst te pakken na een misser van de Leeksters, maar faalde zelf ook. Rick Renkema schoot recht tegen VEV-doelman Pim Wellinghoff aan, waardoor de geel-zwarten opnieuw feest konden vieren.

Vrouwen verslaan Winsum
De vrouwen maakten het Leekster feest compleet door net als vorig jaar te winnen van Winsum. Vlug En Vaardig was simpelweg beter. Mikki Bosman tekende voor 1-0, een fraaie solo van Grytsje van den Berg leverde de 2-0 op en Larissa Nijland maakte er 3-0 van.

B-finale
In de B-finale was Veenhuizen te sterk voor ONB. Het was de wedstrijd van Coen Schmidt die twee keer succesvol was, de tweede een onvervalste punter. Wouter de Gries bepaalde eindstand op 3-0. Tijdens de Gala-avond werd voorzitter Marja Wardenier in het zonnetje gezet, die afscheid neemt en nu vanaf de zijlijn toekijkt.