College Leek presenteert Kadernota 2017-2020

LEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Leek presenteert de Kadernota 2017-2020 deze week aan de gemeenteraad. De kadernota is een voorbereiding op de begroting van het komende jaar, 2017.

In de kadernota worden ook de ontwikkelingen en beleidsvoornemens voor de komende vier jaren opgenomen. Voor het jaar 2017 wordt een positief resultaat verwacht van ruim € 17.000. Het saldo voor 2017 is tot stand gekomen door opname van een eenmalige bezuiniging van € 800.000. De meerjarenraming laat een sluitend beeld zien met een positief resultaat in 2020 van ruim € 600.000.

Landelijke ontwikkelingen
Voor een belangrijk deel is de gemeente afhankelijk van de ontwikkeling van de rijksuitgaven. Als het rijk meer investeert en dus meer geld uitgeeft, dan profiteren gemeenten daar ook van. Zij krijgen dan een hogere uitkering uit het gemeentefonds. Tegelijkertijd vertoont deze uitkering van het rijk al enige jaren een grillig beeld, waardoor het lastig is om een helder financieel beeld te schetsen. In de kadernota is het college uitgegaan van de nu bekende en bevestigde informatie, maar zo goed als zeker is dat er in aanloop naar de begroting 2017 nieuwe informatie beschikbaar gaat komen. Onlangs heeft het kabinet bekend gemaakt dat zij in 2017 meer gaat investeren en enkele omstreden bezuinigingen gaat terugdraaien. Het kabinet presenteert de plannen tijdens de bespreking van de Miljoenennota op Prinsjesdag.

Kadernota 2017-2020
In de kadernota wordt het jaar 2017 sterk beïnvloed door eenmalige tegenvallers, met name als gevolg van wettelijke verplichtingen ten aanzien van de uitbetaling van de vakantietoelage in 2017 en de uitkering uit het gemeentefonds. Het college verwacht een deel hiervan te kunnen opvangen door een positieve bijstelling van het gemeentefonds door stijgende rijksuitgaven. In de kadernota is voor het jaar 2017 daarom vooralsnog uitgegaan van een eenmalige bezuiniging van € 800.000. Na de zomer zal het college vaststellen welke aanvullende maatregelen nog nodig zijn om een sluitende begroting 2017 te kunnen voorleggen aan de gemeenteraad.

Het college is blij dat zij in de meerjarenbegroting ruimte heeft gevonden om voorzieningen die van belang zijn voor een leefbare samenleving in stand te kunnen houden of zelfs een impuls te kunnen geven. Zo is besloten om de subsidies voor het bibliotheekwerk en het Zwemkasteel op landgoed Nienoord te verhogen zodat deze voorzieningen op het huidige niveau kunnen blijven bestaan. Verder wil het college komen tot een nieuw schoolgebouw in Oostindie in 2019, dit gelet op de kwaliteit van het huidige gebouw en de groei van de wijk. Ook zijn in de kadernota plannen te lezen voor kwaliteitsverbetering in de haven van Leek. Als onderdeel hiervan wordt het havengebouw in 2016 overgedragen aan Stichting De Zijlen. Hiermee wordt ook de mogelijkheid gecreëerd om voor de doelgroep van de Zijlen een werklocatie ‘het jaar rond’ te verkrijgen. De gemeente draagt financieel bij in de nieuwbouw die door de Zijlen wordt gerealiseerd in 2017.

Het college blijft zich ook de komende jaren inzetten voor inwoners die het niet altijd op eigen kracht redden. De middelen die de gemeente ontvangt van het Rijk voor de uitvoering van taken op het gebied van zorg, jeugd en participatie worden budgettair neutraal opgenomen. Op een aantal onderwerpen binnen het sociaal domein gelden de komende jaren nog financiële onzekerheden en moeten er nog taken worden uitgevoerd. Het college houdt vast aan het uitgangspunt dat eventuele overschotten gereserveerd worden voor de taken in het sociaal domein.

Belastingen
Voorgesteld wordt om de onroerendezaakbelasting (OZB), evenals in voorgaande jaren, te verhogen met het door het Rijk ingestelde maximum verhogingspercentage, de zogenoemde macronorm. Voor 2017 geldt een macronorm van 1,97%.

Bij de heffingen wordt uitgegaan van 100% kostendekkendheid. In het voorstel van het college blijven de tarieven voor afvalstoffenheffing in 2017 ongewijzigd. Voorgesteld wordt om de tarieven voor rioolheffing te verhogen met 3,65%.

De overige belastingen en tarieven worden trendmatig verhoogd met het inflatiepercentage (stand april 2016 0,0%). Het gaat daarbij om leges, rechten, huren, pachten en gebruikersvergoedingen.

Besluitvorming over de kadernota vindt plaats in de raadsvergadering van 6 juli 2016 in het gemeentehuis. In deze vergadering spreken de fracties hun algemene beschouwingen uit. Na vaststelling wordt de kadernota verder uitgewerkt in de begroting voor 2017. Komend najaar wordt deze door de gemeenteraad vastgesteld.

   
Back to top button