Henk Helmantel gaat op herhaling door uitgever Art Revisited in Tolbert

TOLBERT – Henk Helmantel behoort tot één van de meest vooraanstaande kunstenaars van Nederland. Er bestaat een groot publiek voor zijn werk getuige de vele nationale – maar ook zeker internationale museale exposities. Honderdduizenden bezoekers in onder andere Amerika, Taiwan, Singapore, Jakarta, Duitsland, België, Italië, Denemarken en Tsjechië kwamen zo in contact met zijn werk.

Herdruk standaardwerk
Naast museumbezoek mag de Groninger schilder zich verheugen in een zeer grote afname van de boeken die er over hem en zijn werk verschenen zijn. In de laatste 20 jaar gingen meer dan 60.000 boeken van deze kunstenaar over de toonbank en nog is het einde niet in zicht.

Een leven lang schilderen en verzamelen is de titel van het boek dat vijf jaar geleden over Helmantel verscheen. Reden voor de uitgever, Art Revisited in Tolbert,  om te voorzien in een gewijzigde herdruk. Het boek geeft een verrassende kijk op het leven en werk van deze in middels 75 jarige kunstenaar. Verschillende auteurs belichten het werk van Helmantel vanuit hun eigen invalshoek. Uiteraard schenkt het boek aandacht aan De Weem, de door Helmantel en zijn vrouw eigenhandig in Middeleeuwse stijl opgebouwde pastorie annex boerderij in het wierdendorp Westeremden, deze Weem biedt aan een indrukwekkende collectie middeleeuwse beelden en meubels, antiek glas, aardewerk en beeldende kunst van museale kwaliteit.

Drents Museum
Dat een boek herdrukt wordt dat gebeurt wel vaker. Een grote overzichtstentoonstelling in hetzelfde museum binnen twintig jaar is uniek! 16 jaar na de vorige editie is Helmantel weer terug in het Drents Museum in Assen. De nieuwe grote zaal is de plek waar vanaf 4 oktober de meesterwerken van Helmantel te bewonderen zijn.

Een leven lang schilderen en verzamelen is een uitgave van Art Revisited te Tolbert. 300 pagina’s ISBN 978-90-7894929-16-6, winkelprijs € 39,50.

   
Back to top button