Landelijk – Het wordt dit weekend koud winterweer, met kans op gladheid en mist door temperaturen tot onder het vriespunt.

Weeronline waarschuwt voor aankomende avond en nacht voor gladheid en mist. De wegen zijn plaatselijk nog nat van de regen van de afgelopen dagen. Met 1 tot 5 graden vorst leidt dat op wegen, fietspaden en stoepen die niet gestrooid zijn tot gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook kan het zicht flink beperkt zijn door mistbanken die verspreid over het land ontstaan.

Temperatuur daalt pijlsnel
Aan het eind van de middag en vanavond klaart het regionaal flink op. Er staat weinig wind en na zonsondergang koelt het daardoor pijlsnel af. Aan het begin van de avond kan het daardoor regionaal al licht vriezen. Geleidelijk komt ook de wegdektemperatuur onder nul en kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Bovendien kunnen ’s avonds al de eerste mistbanken ontstaan. De mist kan plotseling opdoemen en dat kan verraderlijk zijn.

Hardnekkige mist
In de nacht naar zaterdag vriest het op de meeste plaatsen maar 1 tot 3 graden, in opklaringsgebieden kan het kwik zakken tot -3 á -4°C. De gebieden waar de bewolking aanwezig is kan de temperatuur wel iets boven het vriespunt uitkomen. In de opklaringsgebieden ontstaat veel mist, door het vocht is de kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten groot. Wees goed voorbereid wanneer u op pad gaat.

’s Ochtends is het op veel plaatsen grijs en bewolkt en is er (hardnekkige) mist aanwezig. Vooral in de middag breekt de zon er door en zullen de temperaturen stijgen. Het wordt 1 tot 3°C in het binnenland en 5°C in de kustgebieden. De plaatsen waar het de gehele dag grijs en mistig blijft zullen de temperaturen niet ver boven het vriespunt komen. Er staat weinig wind, dus ideaal weer voor een winterwandeling.

Kans op vorst
In de nacht van zaterdag op zondag kan het regionaal opklaren. Daardoor zakken de temperaturen flink met temperaturen van 0 tot -2°C in de kustprovincies  en -3 tot -4°C in het oosten en zuidoosten. Het kan lokaal matig vriezen met temperaturen rond de -5°C. De zondag begint daardoor ook koud met op veel plekke (hardnekkige) mist. In de loop van de dag breekt de zon door. In de middag wordt het maximaal 1°C in het oosten en zuidoosten en 3 tot 4°C in het westen en noordwesten.