GroenLinks en D66 Westerkwartier: petitie voor gifvrij onderhoud

Westerkwartier – De fracties van D66 en GroenLinks in het Westerkwartier willen dat het onkruidbeheer in de gemeente gifvrij blijft. Zij hebben daar van veel inwoners steun voor gekregen. Beide fracties starten nu een petitie. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om zich te uit te spreken voor het gifvrije onkruidbeheer door de gemeente.

Sinds 2016 is het gebruik van giftige chemische middelen bij onkruidbestrijding op wegen, stoepen, in parken en plantsoenen verboden door de regering. Het gifverbod is er niet zo maar gekomen. De gezondheid moest beschermd worden en de kwaliteit van het oppervlaktewater diende te verbeteren. De biodiversiteit leed onder het gif: vlinders, bijen, andere insecten en dieren hadden er zwaar onder te lijden.

Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen hebben geprocedeerd tegen het gifverbod. Eind 2020 oordeelde de rechter dat de wettelijke basis voor dit verbod onvoldoende was.

Milieuvriendelijk
Vanwege het gifverbod zijn veel gemeenten de laatste jaren overgegaan op milieuvriendelijke manieren om “onkruid” te beheersen, bijvoorbeeld maaien, borstelen en stoom. De voormalige gemeenten Leek en Zuidhorn liepen in 2015 voorop met gifvrije onkruidbestrijding. De nieuwe gemeente Westerkwartier weigert zich nu uit te spreken voor het voortzetten van deze werkwijze en zet daarmee de deur open voor het verspreiden van gif in onze openbare ruimte.

Door de petitie kunnen inwoners de gemeente nu oproepen om gifvrij te blijven werken. De petitie is te vinden op: https://westerkwartier.groenlinks.nl en https://westerkwartier.d66.nl/

   
Back to top button