Groningse theatervoorstelling De Gein Express 2.0 binnenkort in Tolbert

Tolbert – Er was eens een kleine jongen in Zuidhorn die zich liet betoveren door een LP van de Gein Express. Op verjaardagsfeestjes van de familie liet hij een keer horen hoe hij een conference van die LP uit zijn hoofd had geleerd. De familie lag slap en nog jaren lang liet hij elke verjaardag weer die conference horen.

Er was eens een kleine jongen in Zuidbroek die zich liet betoveren door een goocheldoos die hij op zijn verjaardag had gekregen. Hij oefende eindeloos met de touwtjes en de zakdoeken, totdat hij zo ver was dat hij kon optreden met zijn trucs. Hij is zijn hele leven blijven goochelen, zelfs zo goed dat hij in de jaren ’60 en ’70 optrad als goochelaar bij de Gein Express. Al snel ontdekte men ook zijn talent om mee te spelen in de sketches als aangever.

De kleine jongen uit Zuidhorn is Stoffer Meijer, de kleine jongen uit Zuidbroek is Elzo Nieuwold, beter bekend als Willy Magnetika. In 2020 ontmoeten de twee elkaar bij een voorstelling waarin ook een sketch uit de Gein Express gespeeld wordt. Stoffer speelt de rol van de legendarische Gerard Jonker (bekend van De Stamtoafel van RTV Noord) en Elzo vertolkt de rol die hij in vroeger ook al speelde: die van aangever. In de kleedkamer ontstaat het idee om de Gein Express van vroeger nieuw leven in te blazen.

Nico van der Wijk wordt aangetrokken als regisseur en de repetities beginnen.

Stoffer en Willy beginnen vol goede moed en met veel energie. Maar begin 2021 overlijdt Willy Magnetika onverwacht en plotseling aan corona. Een harde klap voor zijn familie en voor de mensen die hem hebben leren kennen als vitale en opgewekte man.

Zijn dood betekende niet het einde van de Gein Express. In overleg met zijn weduwe is besloten om door te gaan met het maken van de voorstelling.

Willy’s rol als aangever in de sketches wordt overgenomen door Dirk-Jan Boonstra en zijn aandeel in de variéténummers wordt overgenomen door Bas van der Heide.

De Gein Express 2.0 is en kan geen kopie zijn van de Gein Express van toen. We maken gebruik van materiaal van de eerste Gein Express, maar hebben dat materiaal ook bewerkt en aangepast naar deze tijd. Toch zijn de overeenkomsten waarschijnlijk groter dan de verschillen: de mop, de grap, de lach en het plezier staan centraal. We willen het publiek een onbekommerde avond uit bieden. Niet meer, maar zeker niet minder. Net zoals dat vroeger gebeurde.

Deze voorstelling wordt op 5 november om 20.00 uur gehouden in De Postwagen in Tolbert. Voor meer informatie zie de website: www.degeinexpress2.nl.

Back to top button