Blijvend zomers tot tropisch weer de komende week

Landelijk – Het weekend stond in het teken van tropische temperaturen en flink wat zon. Veel mensen zochten daarom de verkoeling op in het water om de hitte te lijf te gaan. Komende dagen blijft het zomers tot lokaal soms tropisch warm en regen staat niet op het programma. Mogelijk houdt de regionale hittegolf dus lang aan.

Afgelopen zondag noteerde weerstation Woensdrecht de eerste regionale hittegolf van dit jaar. Vandaag is het opnieuw heet met op grote schaal tropische temperaturen van 30 graden of meer. Daarmee komt het op verschillende andere weerstations, in voornamelijk het zuiden en oosten, ook tot een hittegolf.

Tot een officiële hittegolf komt het voorlopig niet, omdat het weerstation in De Bilt na vandaag pas twee dagen met tropische temperaturen heeft gemeten. Voor een hittegolf zijn er minimaal drie nodig en die zitten voorlopig niet in de verwachting. Daarnaast moet de temperatuur ook boven 25 graden blijven komende week, wat vooral op vrijdag nog lastig kan worden.

Blijvend warm komende dagen
De warmte gaat ons land voorlopig niet verlaten, want ook dinsdag belooft op grote schaal zomers te verlopen. De temperatuur ligt tussen 25 en 29 graden en lokaal is 30 graden niet uitgesloten. Het weerbeeld is daarbij flink zonnig en de zon is sterk met zonkracht 7, dus het is verstandig de huid in te smeren met zonnebrand en de schaduw op te zoeken.

Vanaf woensdag doet de temperatuur steeds een stapje terug. Het wordt niet ineens een stuk koeler, want het blijft op grote schaal zomers warm met temperaturen boven 25 graden. In het noorden van het land of direct aan de kust ligt het kwik een aantal graden lager met zo’n 22 graden.

Droogte houdt voorlopig aan
Regen hebben we al een hele tijd niet meer gezien. Om precies te zijn is er in De Bilt al sinds 13 mei geen druppel regen meer gevallen. Dat is nu dus al meer dan een maand geen neerslag en dat begint zich inmiddels in de natuur af te spiegelen. Voornamelijk grasvelden kleuren nu snel geel en met de hoge temperaturen loopt het neerslagtekort steeds verder op.

De recordreeks van aantal droge dagen in De Bilt staat nu op 33 dagen gemeten in 2007, maar komende donderdag wordt dat record zeer waarschijnlijk gebroken. De hele week wordt namelijk geen neerslag verwacht en het record kan dus flink worden aangescherpt.

Mogelijk een recordlange regionale hittegolf
Met de aanhoudende zomerse warmte komt ook het record van langste regionale hittegolf in juni in gevaar. Tot nu toe staat dat record op naam van Maastricht in 1941, toen een hittegolf 9 dagen duurde op het weerstation. Mocht het weerstation Woensdrecht tot en met donderdag temperaturen boven 25 graden meten, dan is de langst lopende hittegolf in juni een feit met 10 dagen.

Ook in 1976 en 2019 behaalden verschillende weerstations een hittegolf van 9 dagen, maar deze liep wel verder door in juli. In 1976 duurde deze zelfs 18 dagen, dus van dat record zitten we nog ver af.

Opnieuw richting 30 graden vanaf komend weekend
Wie hoopt op temperaturen ver onder 25 graden komt bedrogen uit, want dat staat voorlopig niet op de planning. Er zijn zelfs weer signalen dat in de loop van volgend weekend een zuidenwind opnieuw voor tropische temperaturen zorgt. De neerslagkansen nemen daarbij ook langzaam toe, maar of dat ook voor echte verlichting van droogte gaat zorgen is nog maar de vraag.

   
Back to top button