Museum Nienoord krijgt bijval van collega-musea

LEEK – Collega-musea in Groningen hebben in een petitie de gemeente Leek en de provincie Groningen verzocht om al het mogelijke te doen om Museum Nienoord en de bijzondere rijtuigcollectie te behouden voor het Noorden.

In de petitie uiten de musea hun zorgen over het voortbestaan van het museum in Leek en de collectie rijtuigen en sledes die van nationaal belang is. Naar de mening van de dertien ondertekenaars kan Museum Nienoord een grote rol spelen in het culturele en toeristische aanbod van Noord-Nederland. Zij stellen dat de collectie een parel is voor de collectie Groningen en dat met de nodige investeringen en een inspirerende visie het museum, gehuisvest in borg Nienoord, samen met het omliggende landgoed een historische trekpleister kan zijn.

Tot de ondertekenaars behoren onder meer het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Openluchtmuseum Warffum, Fraeylemaborg, Menkemaborg, Borg Verhildersum en de Groninger Archieven.

Museum Nienoord waardeert deze collegiale en ongebruikelijke steunbetuiging zeer. Onlangs deed ook erfgoedvereniging Heemschut een vergelijkbare oproep aan gemeente, provincie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het museum ziet beide initiatieven als een welkome ondersteuning van haar werk. Gehoopt wordt dat deze bijval kan bijdragen aan het vinden van een oplossing voor de financiële problemen waar het museum mee kampt sinds de forse bezuinigingen op de subsidie in 2013.

   
Back to top button