Schaker Tijmen Hofstra vergroot voorsprong

Leek – Vanwege de herfstvakantie was er geen jeugd bij de Schaakclub Leek afgelopen week. De speelruimte waar normaal gesproken een heel geroezemoes is vanwege alle jeugdleden en hun ouders was nu helemaal leeg en stil. De senioren waren wel bijna allemaal aanwezig en speelden de 5e ronde van de interne competitie.

Bij afwezigheid van Adert-Jan Keessen en Pieter Doller, de nummers 2 en 3 van de ranglijst verstevigde Tijmen Hofstra zijn leidende positie door te winnen van Gerwin Fokkema. Tijmen had al snel het beste van het spel en met een ver opgerukte vrijpion op de d-lijn verlamde hij het zwarte spel. Gerwin wist nog lang stand te houden maar moest tenslotte toch het hoofd buigen. Sebastiaan de  Jong speelde tegen gastspeler Milan Swemmer, die een keertje met zijn vader mee was gekomen. Sebastiaan kon vroeg naar huis naar een snelle winstpartij, maar Milan moest op zijn vader Marijn  wachten.

Marijn won in de langste partij van de avond van Frans Huisman. Lange tijd was er weinig aan de hand, maar een kleine onnauwkeurigheid gaf Marijns dame de mogelijkheid om op a8 schaak te geven, waarna een penning langs de f-lijn Marijn 2 pionnen opleverde. Door een slordigheidje van Marijn kon Frans er eentje terugwinnen maar het resterende eindspel van torens en lopers van gelijke kleur bleek toch nog steeds gewonnen voor Marijn.

Concentratieverlies
Gerrit Bies en Tobias van Essen speelden remise in een partij waarbij Gerrit steeds beter tot gewonnen stond. In een vlaag van concentratieverlies gaf hij een volle toren weg, maar kon nog ontsnappen met eeuwig schaak. Kees Praagman won van Jos Lugtenberg in een partij die lang gelijk op ging. Jos verrekende zich in een combinatie waardoor hij een stuk verloor, en even later de partij..

Niet genoeg tijd
Sander en Mohannad speelden een partij met veel complicaties. Sander leek in de opening rechtstreeks op de winst af te stevenen, maar Mohannad wist via een dameschaak op h4 Sander in verwarring te brengen. In een poging alles gedekt te houden gaf hij Mohannad de kans om zijn verloren stuk terug te winnen. Sander stond nog steeds heel goed met een ver opgerukte d-pion maar kon zijn voordeel niet verzilveren. Uiteindelijk resteerde een pionneneindspel waarin de spelers niet meer de tijd hadden om alles goed door te rekenen. Mohannad promoveerde als eerste en hoewel Sander ook een dame haalde mocht dat niet baten. Mohannad zette hem mat in één

   
Back to top button